Krim: Referendum ipak 30. marta

Referendum o statusu Autonomne Republike Krim biće održan 30. marta, izjavio predsednik krimske vlade Sergej Aksjonov, a prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.03.2014.

11:02

Default images

Ranije je krimska skupština referendum zakazala za 25. maj.

"Zbog neophodnosti, odlučili smo da ubrzamo održavanje referenduma o statusu AR Krim. Referendum je zakazan za 30. mart", rekao je Aksjonov na prvoj sednici vlade Krima u novom sastavu.

Agencija podseća da su 25. februara proruski žitelji Krima počeli trajnu akciju protesta kod zgrade Vrhovnog sovjeta (parlamenta) tražeći od poslanika da ne priznaju novo rukovodstvo Ukrajine, izabrano posle demonstracija u Kijevu.

Učesnici su tražili i da se obnovi krimski Ustav iz 1992. godine po kom je ta republika imala svog predsednika i nezavisnu spoljnu politiku.

Građani će se, kako je ranije javljeno, izjašnjavati o tome da li Krim ima "državnu samostalnost" i ulazi u sastav Ukrajine "na osnovu ugovora i sporazuma".

AR Krim nalazi se na istoimenom poluostrvu, a posle Oktobarske revolucije 1917. ušla je u sastav ruske federativne socijalističke republike RSFSR, da bi 1954. godine sovjetska vlada kojom je rukovodio Nikita Hruščov predao Krim u sastav Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike, obrazlozivši to zajedništvom Rusa i Ukrajinaca.

Prema statističkim podacima iz decembra prošle godine Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa, Ukrajinaca i krimskih Tatara.

Po statistici koju prenosi ruska štampa, zvanično Rusa ima 58,5 odsto, Ukrajinaca 24,3 odsto a Tatara 12,1 odsto, dok se smatra da realno Rusa ima 1,5 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: