"Rusija da poštuje obavezu garanta"

Poljska pozvala Rusiju i druge potpisnice Memoranduma u Budimpešti 1994. godine da poštuju vlastite garancije suvereniteta Ukrajine u postojećim granicama.

Izvor: Beta

Subota, 01.03.2014.

10:56

Default images

"U kontekstu najnovijih zbivanja na Krimu, Poljska odlučno poziva da se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i međunarodno pravo", saopštilo je poljsko Ministarstvo inostranih poslova na svom sajtu.

Uz Rusiju Memorandum iz Budimpešte potpisale su i Velika Britanija i SAD i te tri sile garantuju političku nezavisnosti, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Poljska diplomatija apelovala je takođe na sve da poštuju osnovnne principe Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi.

"Sve odluke koje se donose, takođe i one vojnog karaktera mogu imati nesagledive posledice za međunarodni poredak", upozorilo je poljsko ministarstvo i zatražilo od Rusije da prekine provokativno kretanje svojih trupa na Krimu.

Za to da je bilo kakvo narušavanje celovitosti Ukrajine apsolutno nedopustivo zalaže se cela Višegradska četvorka.

To su ministri inostranih poslova Češke, Slovačke i Mađarske i predstavnica poljskog MIP-a ponovili sinoć nakon jednodnevne posete Ukrajini, koordinirane sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin ESston.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: