SAD:Provera imovine Janukoviča u HR

Vašington traži proveru svih banaka u Hrvatskoj da bi se utvrdilo da li Janukovič ili njemu bliske osobe imaju imovinu u toj državi, piše "Jutarnji list".

Izvor: B92

Subota, 01.03.2014.

12:07

Default images

Zvanični Vašington je diplomatskim putem poslao popis svih osoba bliskih predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, a ukoliko takva imovina postoji od Hrvatske se traži da je blokira, navodi list.

List dodaje da su hrvatse banke dobile popis osoba čije novčane transakcije treba nadzirati. A od državnih institucija se traži da prijave bilo kakav veći odliv novca koji bi mogao biti povezan sa Janukovičcevom imovinom.

Napominje se da je takav zahtev iz SAD stigao nakon što je ta zemlja uvela sankcije protiv osoba odgovornih za nasilje u Ukrajini, što uključuje i zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine.

Slične sankcije, kako se navodi, uvela je i Evropska unija, ali još nije počela da ih primenjuje.

“Jutarnji” piše da su pojedine evropske zemlje već počele da zamrzavaju sredstva bivšeg ukrajinskog predsednika, te da su dosad to učinile Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: