Litvanija poziva UN zbog Krima

Litvanija, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti UN, saopštila je danas da će od tog tela tražiti da se pozabavi eskalirajućim tenzijama na Krimu.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.02.2014.

14:25

Default images

Nova, prozapadna vlada u Kijevu pozvala je Zapad da garantuje teritorijalni integritet Ukrajine nakon što je danas optužila Rusiju za "oružanu invaziju" na Krim pošto su promoskovski naoružani ljudi preuzeli kontrolu nad glavnim aerodromom na tom poluostrvu.

"Dao sam instrukcije našoj (UN) misiji da preduzme sve moguće akcije kako bi osigurala da bezbednosna situacija u Ukrajini bude uključena u agendu Saveta bezbednosti UN", rekao je novinarima u Vilnjusu litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus, preneo je AFP.

Šef ukrajinske diplomatije je priznao da bi taj potez mogao da naidje na prepreke pošto će iziskivati podršku stalnih članica SB UN koje imaju pravo veta, a medju kojima je i Rusija. "Ono što se dešava na Krimu liči na vojnu agresiju i okupaciju regiona", rekao je Linkevičijus, dodavši da je pozvao ruskog ambasadora u Vilnjusu da objasni stav svoje zemlje o tamošnjim dogadjanjima.

Linkevičijus je juče pozvao na direktne pregovore između Ukrajine i Rusije o situaciji na Krimu, nakon što je u Kijevu razgovarao sa novim ukrajinskim premijerom i privremenim predsednikom te zemlje.

Litvanija, prva republika koja se otcepila od Sovjetskog Saveza 1990. godine, u nestabilnim je odnosima sa Moskvom i uznemiravaju je potezi Rusije.
Dok je predsedavala Evropskom unijom prošle godine, Litvanija je igrala ključnu ulogu u nastojanjima da Ukrajina i EU potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbio na samitu u Vilnjusu u novembru u korist bližih veza sa Rusijom, zbog čega su izbili tromesečni protesti u Kijevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: