Janukovič: Boriću se za Ukrajinu

Viktor Janukovič je rekao da će se boriti za Ukrajinu, protiv fašističkih snaga koje su u Kijevu izazvale nasilje, i strahom i terorom žele da osvoje zemlju.

Izvor: B92

Petak, 28.02.2014.

14:12

Default images

Nelegitimnu vlast u Ukrajini drži fašistička manjina, ocenjuje Janukovič, i navodi da "nije svrgnut".

Na konferenciji koju je održao u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu, Janukovič je rekao da je bio primoran da ode iz Ukrajine jer se plašio za svoj život i život svoje porodice. Dodao je da, uprkos svemu, on i dalje ima najveću podršku u toj zemlji.

On je rekao da su pred njim redovni izbori, donošenje novog Ustava, ali i istrage protiv svih onih koji su pravili nasilje na ulicama. "Moramo da omogućimo normalan život građanima Ukrajine. Biće teško da izađemo iz ove teške situacije. Trebaće vremena da se suočimo sa svim uzrocima i posledicama ovih događaja, ali Ukrajina je jaka zemlja i rešićemo sve", rekao je Janukovič naglašaajući da se sve dogodilo i zbog neodgovornog ponašanja Zapada.

Dogovor treba da se postigne sa obe strane, rekao je on. On je podsetio da je jedan dogovor već potpisan sa opozicijom, ali da su oni nakon toga uzeli oružje u ruke, počeli da uništavaju kuće, crkvu, kulturu, nevine ljude. "I to se i sada događa", rekao je on.

Taj dogovor je dao neku nadu, ali ono što se dogodilo kasnije teško je opisati, dodao je. I neki poslanici su krenuli u fizičko nasilje, rekao je.

On je rekao da su vođe protesta na Majdanu ti koji su promovisali nasilje.

Naglasio je da sve što se dogodilo nije bilo legalno i da je potrebno da Ukrajina prođe kroz legalan proces, i dodao da ustavni poredak ne sme ni u jednoj državi da se krši. Odluke nije donosio parlament, već vođe mase sa Majdana, naglašava on. Na pitanje novinara da li se oseća posramljeno, rekao je da mora da se izvini najpre svom narodu zato što je dozvolio da se ovo desi, i nije osigurao stabilnost zemlje.

"Nisam nigde pobegao, otišao sam u Harkov", rekao je da je tamo morao da se sastane sa određenim aktivistima. Tamo sam čuo da su radikalne snage zauzele Kijev, kazao je. Objasnio je da nakon toga nije bilo vraćanja u prestonicu. Članovi njegove porodice stavljeni su na crnu listu, i zbog toga se nije vratio.

"Sada sam u Rostovu jer prijatelj moj živi ovde", objasnio je zašto je odabrao Rostov na Donu, a ne Moskvu.

Govoreći o Krimu, rekao je da on mora da ostane deo Ukrajine, naravno "sa svojom autonomijom".

Verujem, da je svaka vojna akcija neprihvatljiva, verujem da će Ukrajina ostati ujedinjena, dodao je.
Beta-AP
Na pitanje kada planira da se vrati u Ukrajinu, rekao je da će se to dogoditi kada se budu stekli uslovi da se on i njegova porodica vrate bezbedno i tamo budu sigurni.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je razgovor sa opozicijom još na stolu, da ovih dana nije bilo kontakata sa njima.

"Ne želim da ih osuđujem, njihovo ponašanje ovih dana, Bog će da im sudi", rekao je ponavljajući da su njihovim akcijama zastrašivali ljude. "Molim se Bogu da se zaustavi nasilje u Ukrajini", rekao je.

Želim stabilnu Ukrajinu, sa velikim prosperitetom, rekao je Janukovič. "Sada se sve pretvorilo u haos i propast, bezakonje".

Veliku odgovornost za to što naš dogovor sa opozicijom nije uspeo ima i Zapad, EU, rekao je. Zapad je bio u dosluhu sa vođama opozicije na Majdanu i dopustio je da se ovo desi, kaže Janukovič.

On je ponovio da se lično zalaže za dogovor koji je prethodno postugnut sa opozicijom, pre svih krvavih dešavanja na Trgu nezavisnosti u Kijevu. "O tom dogovoru niko danas ne govori".

Govoreći o bivšoj ukrajinkoj premijerki Juliji Timošenko, rekao je da prema njoj nema nikakva lična negativna osećanja, ali da je sporazum koji je potpisala sa Rusijom o gasu bio štetan po zemlju i da je odgovor na to pitanje dao sud. Julija Timošenko je, podsetimo, oslobođena zakonom koji je po hitnom postupku usvojila Rada.

Potrebno je naći mirno rešenje problema, na žalost nismo mogli da nađemo mirno rešenje, rekao je Janukovič.

"Ja nikada nisam dao naređenje policiji da puca. Policija nije imal akod sebe oružje do poslednjeg trenutka, dok nije došlo do snažnih napada na policiju", dodao je.

Rekao je da se slična situacija dogodila i 2004. godine, a da je on lično išao da zaustavi razjarene demonstrante, ne želeći da ijedna kap krvi bude puštena.

Zbog svega, potrebno je da se napravi nezavisna istraga, ubeđen sam da će s vremenom da se pokaže istina o ovom krvavomk scenariju, rekao je Janukovič.

Govoreći o ekonomiji, Janukovič je naglasio da njegova vlada razgovara i sklapa poslove i sa Rusijom i sa EU.

"Ponavljam, ja sam legitinmni predsednik Ukrajine, koga je izabrao ukrajinski narod", kazao je.

Janukovič je rekao da se nije sastajao sa ruskim predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali da se čuo sa njim, i da su se dogovorili da se sastanu. Rusija ne može stajati po strani, Rusija je sused, Rusija mora da bude tu, da spreči haos u Ukrajini, kaže. "Ja ne prihvatam nijednu intervenciju koja bi narušavala teritorijalni integritet Ukrajine", naglasio je. Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič nestao je tokom vikenda. Poslednji put je viđen na Krimu, a od tada se o mestu gde se nalazi samo spekulisalo. Jedni su tvrdili da je pobegao u Rusiju, drugi da se i dalje krije na Krimu, pro-ruski orijentisanom delu zemlje.

Ruske vlasti su tvrdile da nemaju informaciju da se Janukovič nalazi na teritoriji njihove zemlje.

U međuvremenu, za Janukovičem je raspisana međunarodna poternica.

Pre toga Vrhovna rada je izglasala nepoverenje predsedniku, i najavila izbore za 25. maj. Janukovič je odgovorio da se neće povući s vlasti, jer je, kako je rekao, legitimno izabran predsednik Ukrajine.

Svrgavanju Janukoviča prethodili su meseci protesta, a u demonstracijama koje su intenzivirane polovinom februara stradale su desetine ljudi.

Ukrajina započela proceduru za izručenje Janukoviča

Ukrajina je započela danas proceduru u vezi sa zahtevom za ekstradiciju svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča koji se trenutno nalazi u Rusiji, saopštila je kancelarija ukrajinskog Glavnog tužilaštva, preneo je Rojters.

Jutros je najavljeno da će tužilaštvo postaviti "pitanje izručenja građanina Ukrajine Viktora Janukoviča za kojim je raspisana međunarodna poternica u slučaju zvanične potvrde informacije o njegovom boravku na teritoriji Ruske Federacije", navedeno je u saopoštenju koje prenosi RIA Novosti.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da Janukoviča i bivšeg ministra policije Vitalija Zaharčenka sumnjiči za ubistva demonstranata u Kijevu.

Ukrajinsko tužilaštvo je danas saopštilo i da od MUP-a traži da u roku od 10 dana uhapsi 24 službenika u okviru istrage o pogibiji ljudi u glavnom gradu tokom nereda.

Među njima su bivši rukovodioci i službenici MUP-a i Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) - Zaharčenko, bivši načelnik SBU Aleksandar Jakimenko i bivši komandir specijalne jedinice MUP-a "Berkut" Sergej Kusjuk, navodi RIA Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: