Janukovič pod zaštitom Rusije

Bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, za kog ruski mediji pišu da ga krije Kremlj, poručio da je još predsednik. Rusija mu obećala zaštitu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.02.2014.

11:14

Default images

U saopštenju koje su, pod oznakom hitno, preneli svetski mediji, Janukovič kaže da sebe još smatra legitimnim predsednikom Ukrajine, istovremeno upozoravajući na "unutrašnji vojni konflikt". On je takođe zatražio od Rusije da mu obezbedi zaštitu "zbog akcija ekstremista", koji su zauzeli vlast u Ukrajini.

"Na ulicama mnogih gradova besni ekstremizam. Na moju adresu i adresu mojih saradnika čuju se pretnje fizičkom likvidacijom", naveo je on i dodao da je "prinuđen da zamoli vlasti Rusije da mu osiguraju ličnu bezbednost od dejstava ekstremista".

Tu pomoć od Rusije će i dobiti, jer su vlasti Rusije prihvatile njegovu molbu, navodi Interfaks pozivajući se na izvor u državnim organima Rusije.

"U vezi sa tim što je predsednik Janukovič zatražio od vlasti Rusije da mu osiguraju njegovu ličnu bezbednost, saopštavam da je taj zahtev odobren na teritoriji Rusije", rekao je taj izvor.

U međuvremenu, ruski mediji pišu da je Janukovič viđen upravo u Rusiji, u jednom moskovskom hotelu, a da je u međuvremenu prebačen na drugu lokaciju, odnosno u jednu rezidenciju koja pripada zvaničnim Kremlju.

Svrgnuti predsednik, koji je pobegao iz Ukrajine, ranije je osudio sve odluke privremene ukrajinske vlade kao nelegalne i dodao da nemiri u ukrajinskoj prestonici Kijevu imaju sva obeležja puča. On je to učinio i u najnovijoj izjavi kojom se, kako kaže, obratio ukrajinskom narodu rekavši da ne može da bude isključen iz tragičnih događaja u Ukrajini.

On je dodao i da Sporazum o rešavanju krize, koji su on i lideri ukrajinske opozicije u prisustvu zapadnih partnera potpisali 21. februara, nije ispunjen, ističući "da sve što se dešava sada u Vrhovnoj radi, nema legitiman karakter".

Prema njegovim rečima, nezakonite su sve odluke koje parlament donosi "bez prisustva mnogih članova poslaničke grupe Partije regiona i drugih grupa, koji strahuju za svoju bezbednost", a neki od poslanika "bili su izloženi fizičkom nasilju i prinuđeni da napuste teritoriju Ukrajine".

"Uveren sam da će u tim uslovima sve donete odluke već ubrzo pokazati svoju neefikasnost i neće biti sprovedene", naveo je ukrajinski predsednik, kojeg je parlament smenio.

"U toj situaciji, zvanično izjavljujem da sam odlučan do kraja da se borim za ispunjenje važnih kompromisnih dogovora o izlazu Ukrajine iz duboke političke krize", rekao je Janukovič i pozvao na neodložan povratak stanja u Ukrajini na "ustavni teren".

"Sada postaje očigledno da narod na jugoistoku Ukrajine i na Krimu na prihvata bezvlašće i faktičkog bezakonja u zemlji, kada ministre bira gomila na trgu", naveo je on.

Janukovič je naglasio da on "kao aktuelni predsednik nije dozvoljavao oružanim snagama Ukrajine da se mešaju u aktuelne unutrašnjepolitičke događaje"."Naređujem to i sada", istakao je on, dodajući da će "ako bilo ko bude davao takvu naredbu Oružanim snagama i bezbednosnim strukturama, ona biti nezakonita i predstavljaće krivično delo", preneo je Itar-Tas.

Za to vreme, situacija u ukrajinskom regionu Krim se veoma zaoštrila, jer je nakon jučerašnjih demonstracija proruski i prozapadno orijentisanih građana došlo i do sukoba u kojima je, po zvaničnim podacima, staradalo dvoje ljudi, dok je njih 35 povređeno. Takođe, jutros je grupa naoružanih ljudi zauzela regionalni parlament, zarobila poslanike i na vrh zgrade istakla rusku zastavu.

Počelo je i "zveckanje oružjem", jer se na Krimu nalazi ruska pomorska baza koju će Moskva braniti po svaku cenu, istaknuto je danas iz Ministarstva odbrane Rusije. Jutros je izdato naređenje da se borbeni avioni rasporede duž zapadne ruske granice i oni su stavljeni u stanje borbene gotovosti.

Istovremeno, mornari ruske Baltičke i Severne flote su započeli ukrcavanje na vojne brodove, u sklopu naređenja ruskog predsednika Vladimira Putina da se održe hitne vojne vežbe kako bi se proverila borbena gotovost ruskih oružanih snaga na zapadu te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: