I ruski avioni u "stanju gotovosti"

Borbeni avioni raspoređeni duž zapadne ruske granice danas stavljeni u stanje borbene gotovosti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2014.

09:39

Default images

"Ti avioni u pograničnim područjima sprovode konstantne patrole iz vazduha. Čim su obaveštene o stanju borbene gotovosti, vazduhoplovne snage u zapadnom vojnom okrugu su naložile poletanje aviona prema bazama", navodi se u saopštenju koje je preneo Interfaks.

Istovremeno mornari ruske Baltičke i Severne flote su započeli ukrcavanje na vojne brodove, u sklopu naređenja ruskog predsednika Vladimira Putina da se održe hitne vojne vežbe kako bi se proverila borbena gotovost ruskih oružanih snaga na zapadu te zemlje. Kako su agenciji Itar-Tas s rekli zvaničnici Ministarstva odbrane, istovremeno su vazduhoplovne trupe krenule prema vojnom aerodromu kako bi se ukrcali na avione. Njihova destinacija biće poznata tek nakon što avioni polete, saopštila je pres služba Ministarstva.

Odmah je reagovalo ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova koje je pozvalo na hitan sastanak kolege iz ruskog MSP-a.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je juče objavio Putinovo naređenje o hitnim vojnim vežbama na zapadu zemlje, izjavio je tom prilikom da Rusija pažljivo prati ono što se dešava na Krimu, odnosno šta se dešava oko Crnomorske flote, koja je tamo stacionirana.

On je dodao da Rusija "preduzima mere koje bi garantovale bezbednost objekata, infrastrukture i arsenala u Crnomorskoj floti", prenela je agencija RIA Novosti.

Šojgu je najavio da će vežbe trajati do 3. marta i da će se obavljati u dve faze, uz učešće 150.000 vojnika. U drugoj fazi učestvovaće ruska Severna i Baltička flota.

Sjedinjene Američke Države odmah su upozorile Rusiju da bi bila "teška greška" da vojno interveniše u Ukrajini i saopštile da Vašington razmatra da Kijevu da jednu milijardu dolara kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: