Uhapšeni kradljivci antikviteta

U Makedoniji je danas uhapšeno osam osoba, a njihovi domovi su pretreseni zbog krađe antikviteta iz Nacionalnog muzeja u Skoplju od neprocenjive vrednosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2014.

22:30

Default images

Jedan od osumnjičenih je bivši direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Makedonije Pasko Kutman, saopštio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski na konferenciji za novinare.

Kotevski je rekao, za agenciju Asošiejted Pres, da su neki antikviteti pronađeni u domovima osumnjičenih, ali da je nejasno da li su ti predmeti među 162 evidentirana ukradena predmeta, pošto je krađa prijavljena makedonskim vlastima u oktobru prošle godine.

Ministarstvo je navelo da će biti podignuta optužnica protiv osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja, bezobzirno ponašanje i dolaženja do predmeta pod privremenom zaštitom ili onih koji su deo kulturnog nasleđa kao i za saučesništvo, navodi MIA.

AP dodaje da su, iz makedonskog Nacionalnog muzeja, ukradeni drevni komadi nakita iz zbirke muzeja.

Ukraden je, uglavnom, zlatni i srebrni nakit koji datira iz 4. veka (nove ere) i odneti su iz skladišta Muzeja Makedonije u Skoplju između novembra 2011. i oktobra 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: