Draškovićeva i Kurc o dijaspori

Šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc razgovarao je u Beogradu sa direktorkom Kancelarije Vlade za dijasporu i Srbe u regionu Slavkom Drašković.

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2014.

18:55

Default images

Draškovićeva je rekla da Srbi u Austriji, kojih ima oko 180.000, čine najbolju vezu dve zemlje, jer predstavljaju najbrojniju grupu stranaca u Austriji, saopšteno je iz njenog kabineta.

Slavka Drašković se susrela sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, izrazivši zadovoljstvo što je u svoj raspored tokom posete Srbiji uvrstio i razgovor o srpskoj zajednici u Austriji, čime je, kako je rekla, iskazao važnost koju njegova zemlja daje procesima integracije, imigracionim pitanjima i srpskoj dijaspori.

"To je potencijal koji još bliže može da poveže Srbiju i Austriju koje imaju danas odličnu saradnju i razumevanje. Očekujem da oni budu i veza na daljem jačanju ekonomskih parametara, i radimo na lokalnom ekonomskom povezivanju sa dijasporom u Austriji", rekla je Drašković.

Ona je dodala da Srbi u Austriji, s obzirom na njihovu brojnost i mada važe kao dobro integrisana zajednica, nisu "zadovoljavajuće" uključeni u politički život te zemlje.

Najavila je da će u narednih mesec dana u ambasadi Austrije u Beogradu biti osnovana kancelarija za integraciju, koja će služiti za informisanje u oblasti obrazovanja i zaposlenja u Austriji.

Draškovićeva je takođe rekla da "Srbija i Austrija treba da ostvare saradnju u procesu edukacije srpskih organizacija za pravljenje projekata kojima bi učestvovali na konkursima za sredstva iz fondova Evropske unije".

Tokom jednodnevne posete Srbiji Kurc se danas sastao sa predsednikom države Tomislavom Nikolićem, potpredsednikom Vlade u ostavci Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem, a posetio je i Privrednu komoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: