Ukrajina: Odloženo formiranje vlade

Ukrajinski parlament, koji je danas trebalo da imenuje premijera i prelaznu vladu, pomerio je tu sednicu za četvrtak kako bi se konsultacijama dalo još vremena.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 25.02.2014.

08:35

Default images

"Glasanje o vladi nacionalnog jedinstva biće u četvrtak", kazao je danas Oleksander Turčinov, koji je privremeno preuzeo dužnost predsednika Ukrajine, a prenosi Raša tudej.

Turčinov treba da formira vladu samo nekoliko dana pošto je u parlamentu svrgnut predsednik Viktor Janukovič. Već je počela i kampanja za predsedničke izbore zakazane za 25. maj.Ukrajinska Centralna izborna komisija jutros je objavila kalendar izbora po kome kandidati mogu do 4. aprila da se registruju.

Za to vreme traje bitka oko uticaja nad Ukrajinom, između Rusije, koja preti da će povući finansijsku podršku Ukrajini i osporava legitimitet prelaznih proevropskih vlasti, i EU, koja želi da vrati Ukrajinu na "svoju trasu".
Beta-AP
Rusija bi mogla danas da precizira svoj stav, na predviđenoj konferenciji za štampu ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Moskva je juče osporila legitimitet "diktatorskih mera" ukrajinskih vlasti koje su se okrenule Zapadu za hitnu finansijsku pomoć i izdale nalog za hapšenje bivšeg proruskog predsednika Janukoviča.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ašton posetila je juče Kijev, a diplomatska aktivnost će se nastaviti danas dolaskom drugog čoveka američke diplomatije Vilijama Bernsa, koji će, kako se očekuje, podržati nove vlasti i založiti se za ekonomski i politički oporavak zemlje.

Eštonova je razgovarala s Turčinovim, prelaznim predsednikom, a obišla je i Majdan, Trg nezavisnosti, koji je bio centar protesta u Kijevu, gde je položila cveće u znak sećanja na 82 ubijenih tokom nasilja prošle nedelje.

SAD još nisu zvanično priznale novog lidera Turčinova, ali su navele da Janukovič više aktivno ne vodi zemlju. Nije poznato gde se tačno Janukovič nalazi, ali ukrajinski mediji navode da bi on mogao biti u Sevastoplju, gde je ruska pomorska flota.

Berns će doći s predstavnicima američkog ministarstva finansija koji će s partnerima iz EU i MMF-a razmotriti potrebnu finansijsku pomoć Ukrajini, saopštio je Stejt department.

Bela kuća je sa istakla potrebu da se uspostavi vlada sastavljena od višepartijske koalicije, vlada tehnokrata koja bi mogla da pomogne Ukrajini da donese važne odluke, posebno u okviru ekonomije i finansija.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg i njegov američki kolega Džon Keri danas će u Vašingtonu takođje razgovarati o hitnoj finansijskoj pomoći Ukrajini. Nova vlast, postavljena posle zbacivanja predsednika Viktora Janukoviča, navodi da Ukrajini treba 35 milijardi dolara ove i iduće godine, i traži organizovanje međunarodne donatorske konferencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: