"Janukovič ne vodi zemlju aktivno"

SAD nisu potvrdile da privremenog lidera Oleksandera Turčinova smatraju legitimnim predsednikom, navodeći da Viktor Janukovič "trenutno ne vodi zemlju aktivno".

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2014.

21:31

Default images

Janukovič se navodno nalazi na Krimu, proruskoj oblasti Ukrajine, preneo je AP.

Predstavnik Bele kuće Džej Karni je rekao da Bela kuća smatra da je ukrajinski parlament "zakonski izabrao svog novog predsednika" i da podržava napore da se politička situacija stavi pod kontrolu i obezbedi rad vladinih institucija.

Na pitanje da li SAD smatraju time Turčinova legitimnim vođom Ukrajine, Karni je odgovorio da Vašington smatra da je "on izabrani vođa parlamenta", preneo je AP.

Turčinov je inače predsednik ukrajinske Vrhovne rade (skupštine) koji je privremeno preuzeo dužnosti predsednika države nakon što je u parlamentu izglasan opoziv Janukoviča i što su raspisani parlamentarni izbori za 25. maj.

Karni je rekao da su SAD preokupirane promovisanjem nenasilnog procesa u Ukrajini koji bi rezultirao višestranačkom tehnokratskom vladom koja bi mogla da pomogne u naporima u cilju održavanja prevremenih izbora.

On je istakao da SAD veruju da predsednik Rusije Vladimir Putin, s kojim je njegov američki kolega Barak Obama razgovaro o ukrajinskoj krizi u petak, ima interes da obezbedi mirnu tranziciju vlasti u Kijevu.

"Nema protivrečnošti u tome da Ukrajina i ukrajinski narod odluče da idu u dalje evropske integracije, a da pri tom zadrže snažne istorijske i ekonomske odnose s Rusijom. Smatramo da je to sasvim odgovarajuće", rekao je on.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je ranije danas da njegova vlada gaji ozbiljne sumnje u legitimitet onih koji su došli na vlast u Ukrajini nakon opoziva Janukoviča, dodajući da činjenica da su neke države, između kojih i Evropska unija, priznale takvo stanje predstavlja "odstupanje od normale".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: