Rusi povlače ambasadora iz Kijeva

Kako prenosi BBC, Moskva povlači ambasadora Rusije iz Kijeva. S druge strane, u glavni grad Ukrajine danas stiže visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Izvor: BBC

Ponedeljak, 24.02.2014.

07:08

Default images

Kako piše BBC, Rusija se odlučila na takav potez zbog sve gore situacije u Ukrajini. Moskva je inače osudila izglasavanje smenjivanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, a na povlačenje ambasadora uticala je izjava privremenog predsednika Ukrajine da se okreće ka EU, a ne Rusiji, zbog koje se Janukovič "odrekao" približavanja Briselu.

S druge strane, danas u Ukrajinu dolazi visoka predstavnica Evropske unije za spojnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja će s ključnim političkim akterima razgovarati o načinima izlaska iz krize i merama za ekonomsku stabilizaciju zemlje, najavljeno je iz njenog kabineta.

"Visoka predstavnica pažljivo prati situaciju u Ukrajini i poziva sve strane da ostanu angažovane u dijalogu da bi se našlo trajno rešenje i da čuvaju jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine kako bi se svim gradjanima obezbedila prosperitetna i demokratska budućnost", navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, nasilje na ulicama ukrajinske prestonice ove sedmice, bilo je najgore u državi otkako je zemlja stekla nezavisnost 1991. godine. Poginule su 82 osobe, dok je 645 povređenih zatražilo pomoć u kijevskim bolnicama, od kojih su 423 još u bolnicama.

Ukrajinski parlament razvlastio je juče predsednika Viktora Janukoviča, oslobodio zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko i odlučio da se vanredni parlamentarni izbori održe 25. maja. Janukovič tvrdi da ostavku neće dati.

U Kijevu je od jutros situacija mirna, prodavnice, restorani i železnička stanica su otvoreni, taksisti voze, a policije nema na ulicama, mada su se tokom noći čuli pucnji, javio je danas dopisnik ruske novinske agencija Itar-Tas s iz ukrajinske prestonice.

Grupe koje patroliraju, a koji su formirali učesnici protesta sa Trga nezavisnost pojavili su se na "nekim mestima", ali policije nije bilo nigde, mada su se tokom noći čuli pucnji.

Puškomitraljez se čuo u oblasti u blizini železničke stanice, navela je pres služba kijevske policije bez davanja komentara.

Taksi su nastavili sa saobraćaju gradom, ali vozači nisu bili voljni da odu do centralnog gradskog trga. Stanovništvo prestonice aktivno razmatra politička zbivanja, ali kada im priđe neko nepoznat (poput dopisnika ruske agencija) oni postanu "tihi".

Skoro svi butici su otvoreni, ali u velikom prestoničkom tržnom centru "Ukrajina", međutim, nije bilo kupaca. "Od jutra, vi ste prvi koji ste ušli u našu prodavnicu", rekla je prodavačica u jednoj od prodavnica.

Stanovništvo je ranije kupilo velike količine hrane i potrepština u obližnjim prodavnicama hrane i sada razgovaraju o mogućem padu vrednosti valute i očekuju rast cena osnovnih životnih namirnica, navodi dopisnik Itar Tas s iz Kijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: