London upozorava Moskvu

Zvanični London je danas upozorio Moskvu da ne interveniše u "kompleksnoj" ukrajinskoj krizi.

Izvor: B92

Nedelja, 23.02.2014.

13:00

Default images

Zvanični London navodi da britanska vlada želi da da svoj doprinos međunarodnom ekonomskom paketu čiji je cilj da se ublaži "očajnički teška" situacija u kojoj se nalazi ukrajinska privreda.

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg je u izjavi za BBC TV naveo da je njegova vlada u stalnom kontaktu sa ruskom vladom kako bi pokušala da uveri Moskvu da ne mora da je brinu bliskije veze između Ukrajine i Evropske unije, preneo je Rojters.

"Ukoliko bude osmišljen ekonomski paket, biće važno da Rusija ne učini ništa što bi moglo da ugrozi primenu tog paketa i da sarađuje i podržava te mere", rekao je Hejg.

Na pitanje novinara da li je zabrinut da bi Rusija mogla da "pošalje tenkove" kako bi odbranila interese građana istočne Ukrajine koji su poreklom Rusi, britanski šef diplomatije je upozorio da do ruske intervencije ne treba da dođe.

"Zaista ne bi bilo u interesu Rusije da uradi tako nešto. Moramo da održimo komunikaciju sa Rusijom, što i radimo... kako bi ukrajinski narod mogao da odluči kojim putem želi da krene napred. Pred njima su mnoge opasnosti i neizvesnosti", naveo je Hejg.

Ukrajinski parlament je juče izglasao opoziv predsednika Viktora Janukoviča nakon tromesečnih uličnih protesta, dok je istovremeno njegova glavna rivalka Julija Timošenko nakon puštanja iz zatvorske bolnice održala emotivan govor na centralnom kijevskom trgu Majdan, u kojem je demonstrante nazvala herojima.

Hejg je istakao kako je prioritet da se Moskva uveri da sudbina Ukrajine ne predstavlja "igru bez dobitnika" i da bliže veze sa EU nisu loše.

"U interesu je ukrajinskog naroda da može slobodnije da trguje sa EU. To je takođe u interesu ruskog naroda", rekao je britanski zvaničnik i dodao da ne zna koji će biti "sledeći potez Rusije", ali je apelovao na ukrajinsku opoziciju da što pre formira vladu nacionalnog jedinstva i poradi na spasu privrede.

"Dok se sve ovo dešavalo, ukrajinska privreda je prolazila kroz očajnički teško razdoblje. Potreban joj je ekonomski program koji mi, preko Međunarodnog monetarnog fonda i drugih institucija, možemo da joj obezbedimo, kako bi na taj način bila izbegnuta još veća ekonomska kriza", istakao je Hejg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: