Kijev: Srpski bogoslovi u ambasadi

Dva srpska bogoslova koji su se zatekli u manastiru Ruske pravoslavne crkve u Kijevu kada su u njega upali demonstranti prebačeni u ambasadu Srbije u Ukrajini.

Izvor: Blic

Nedelja, 23.02.2014.

10:25

Default images

Ambasador Srbije u Ukrajini Rade Bulatović potvrdio je da su dva srpska bogoslova noćas izvedena iz Kijevo-pečerske lavre i da se trenutno nalaze se u ambasadi.

Demonstranti su ušli samo u prvi deo Kijevsko-pečerske lavre, zahtevajući da manastirski kompleks predaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Vode se pregovori o mirnoj predaji lavre u kojoj je zavladala prilična panika, jer su demonstranti "izuzetno antiruski nastrojeni".

Demonstranti su upali u lavru dok se na Trgu nezavisnosti u Kijevu obraćala nekadašnji ukrajinski premijer Julija Timošenko.

Kijevsko-pečerska lavra jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse i Ukrajince, sagrađena je za vreme Kijevske Rusije.

Manastir je na listi Uneska i jedna od sedam čuda Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: