Svet o oslobađanju Timošenkove

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je da je najava predsedničkih izbora u Ukrajini za 25. maj "naročito dobrodošla i važna".

Izvor: Tanjug

Subota, 22.02.2014.

19:38

Default images

Šulc je takođe u ime Evropskog parlamenta "toplo pozdravio" izveštaje o puštanju iz zatvora Julije Timošenko.

"Ovo je istorijski trenutak za Ukrajinu i Evropu. Moje misli su sa Julijom, njenom porodicom i pristalicama", rekao je Šulc.
On je, navodeći da je delegacija Evropskog parlamenta trenutno u Kijevu, ocenio da je situacija u Ukrajini "veoma fluidna" i pozvao da svi ostanu mirni.

Puštanje Timošenkove na slobodu je pozdravio i šef Evropske komisije Manuel Barozo.

Velika Britanija je objavila da će podržati novu vladu u Ukrajini kada ona bude oformljena i apelovala da MMF odobri finansijski paket pomoći kako bi se toj zemlji omogućilo da se oporavi nakon tromesečne krize.

Ministar spoljnih poslova Britanije Vilijam Hejg ističe da je u bliskom kontaktu sa partnerima u EU povodom kako je rekao "izuzetnih dešavanja" u Ukrajini.

"Dešavanja u poslednja 24 časa pokazuju volju Ukrajinaca da krenu u drugačiju budućnost" ističe Hejg.

I predsednik transnacionalne Evropske narodne partije (EPP) Žozef Dol je pozdravio puštanje na slobodu bivše ukrajinske premijerke i lidera stranke Batkivščina, koja je članica EPP. Dol je istakao da je Timošenkova gotovo tri godine "izdržavala nepravednu i politički motivisanu zatvorsku kaznu".

"EPP je i dalje uz sve Ukrajince koji žele demokratskiju, prosperitetnu i evropsku Ukrajinu", naglašava Dol.

Predsednik Viktor Janukovič ostaje najveća prepreka u mirovnom procesu u Ukrajini. Kriza u zemlji se može rešiti samo smenom vlasti, smatra Bernd Johan, urednik ukrajinske redakcije Dojče velea.

"Janukovič je svojom ciničnom politikom zemlju doveo na ivicu građanskog rata, i snosi glavnu odgovornost za krvoproliće, pa je stoga i najveći teret na putu nacionalnog pomirenja. Ne može mu se verovati", ističe Johan, koji se zalaže da u istragu nasilja u Kijevu budu uključeni i stručnjaci Evropskog saveta i da odgovorni za ta nasilja treba da budu kažnjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: