Janukovič: Nemam nameru da odem

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič rekao je da nema nameru da podnese ostavku, a poslednje događaje je nazvao "pokušajem državnog puča":

Izvor: B92

Subota, 22.02.2014.

15:15

Default images

Janukovič je u intervjuu kanalu UBR rekao da ne priznaje odluke koje se donose u Kijevu i pozvao međunarodnu zajednicu da "spreče ekstremiste da preuzmu vlast".

Ukrajinski predsednik je iz Harkova poručio da je nasilje u zemlji "pokušaj puča, vandalizam i delo bandita", zarekao se da neće štedeti snage da prekine krvoproliće i naveo da u suprotnom Ukrajini preti povratak nacizma.

Janukovič je u prvom obraćanju od potpisivanja sporazuma sa opozicijom istakao da su neke njegove pristalice i saradnici iz straha prišli opoziciji i demonstrantima koji sada kontrolišu Kijev. "Parlament nelegitimno donosi zakone, brukaju zemlju", rekao je Janukovič.

Janukovič je naveo da ima obavezu da zaštiti narod i da neće ni podneti ostavku, niti će otići iz Ukrajine, jer je "legitimno izabrani predsednik".

Ukrajinski predsednik tvrdi i da je sinoć pucano na njegov automobil dok je išao ka aerodromu sa kog je iz Kijeva odleteo u Harkov. On je, takođe, rekao da je predsedavajući parlementom Volodimir Ribak podneo ostavku pošto je pretučen.

"Odlučićemo šta ćemo raditi u zavisnosti od reakcije međunarodne zajednice i načina na koji će oni ispunjavati svoje obaveze. Šef diplomatije, i dalje legitimno izabrani, rekao je juče da je razgovarao sa Evropljanima, da je zvao SAD. Nadam se da ćemo u narednim danima imati pregovore", rekao je Janukovič.

Predsednik Ukrajine je rekao i da se ne boji za sebe, ali da će zasad ostati na jugoistoku zemlje jer je tamo bezbednije.

Istovremeno, "Raša tudej" javlja da šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov "deli zabrinutost sa Francuskom, Nemačkom i Poljskom da opozicija ne može da ispuni svoje obaveze".

Janukovič poruku šalje iz Harkova, gde je u održan kongres zvaničnika sa jugoistoka zemlje, koji su osporili legitimitet svih odluka koje se donose u Kijevu i "preuzeli odgovornost za ustavni poredak, prava građana i njihovu bezbednost".

Podsetimo, za 15 časova bilo je najavljeno glasanje o opozivu Janukoviča u ukrajinskom parlamentu u Kijevu, koji demonstranti od sinoć drže pod punom kontrolom.

U parlamentu su već, bez predsedničkog potpisa, usvojene odluke o povratku na Ustav iz 2004. godine i ubrzanom oslobađanju Julije Timošenko.

Nešto ranije, pojedini predstavnici opozicije su rekli da "imaju usmenu potvrdu da će se Janukovič povući", na šta su okupljeni na Majdanu u Kijevu oduševljeno reagovali.

Partija regiona: U državni udar uloženo10 milijardi dolara

Poslanik Partije regiona ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča rekao je da je politička kriza u zemlji nastala pod uticajem stranih agenata koji su investirali 10 miljardi dolara u državni udar, prenela je ruska agencija ITAR-TAŠ.

"Bile su potrebne godine za pripremu situacije u Ukrajini. Uticajni strani agenti investirali su više od 10 milijardi dolara u državni udar i u agente, koji rade u parlementu pod maskom nevladinih organizacija", rekao je poslanik Vadim Kolesničenko.

On je rekao da su "državni udar organizavali Evropa i SAD".

Janukovič je danas u Harkovu, gde se okupilo više od 10.000 njegovih pristalica negirao da je podneo ostavku. Takođe je rekao da je predsedavajući parlementom Volodimir Ribak podneo ostavku pošto je pretučen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: