"Prava za osobe sa invaliditetom"

Nenad Čanak i Bojan Kostreš razgovarali s predstavnicima Saveza organizacija amputiraca rekavši da se osobe sa invaliditetom moraju uključiti u društvene tokove

Izvor: Tanjug

Subota, 22.02.2014.

14:18

Default images

"Moramo ukloniti svaku barijeru, jer u 21. veku ne sme postojati opravdanje za to da se osobama sa invaliditetom ne omogući ulazak u sve gradske institucije i više i jače stimuliše njihovo zapošljavanje“, rekao je Čanak.

Lider LSV je ocenio da se kroz razgovor sa predstavnicima organizacija amputiraca još jednom uverio da je odnos prema osobama sa invaliditetom odnos koji nema i ne sme da ima bilo kakve veze sa politikom "jer je to civilizacijska stvar za koju se svi zajedno moramo zalagati".

"Mi ćemo sve što je u našoj moći učiniti da te osobe dobiju mogućnost neometanog kretanja, neometanog uključivanja u sve društvene tokove i da im njihov invaliditet ne bude nikakava prepreka za normalan život u ovom društvu", poručio je Čanak.

Predsednik Saveza organizacija amputiraca Srbije Zoltan Moldvai rekao je da su se članovi organizacija dogovorili sa koalicijom koju predvode Nenad Čanak i Boris Tadić da lobiraju u njihovo ime u budućem sazivu Skupštine Srbije.

"Danas smo se dogovorili da nam oni u budućem sazivu republičkog parlamenta pomažu da institucionalno rešimo našu problematiku. Naši problemi za sada su bili nerešivi, a naša želja je da nam se kroz zakonska rešenja omogući da živimo život dostojan čoveku", rekao je Moldvai.

Kostreš je rekao da diskriminacija u našem društvu ne treba da se smanji, nego mora u potpunosti da nestane.

"Osobe sa invaliditetom moraju biti u svakom smislu ravnopravni članovi ovog društva i više nikada ne smeju da se osete drugačije", poručio je Kostreš članovima udruženja amputiraca.

Članovi udruženja su naveli da osobe sa invaliditetom decenijama nisu mogle da uđu u zgradu Skupštine opštine Kikinda, jer taj prostor nije bio fizički pristupačan za ulaz invalidskim kolicima, a onda je za svega godinu dana, koliko je LSV bila u lokalnoj vlasti, problem rešen postavkom posebne platforme.

Oni su naveli i da je prošle godine u lokalnom budžetu, na predlog LSV, izdvojeno 15 miliona dinara, a posebne pogodnosti i prednost imali su poslodavci koji su zaposlili osobe s invaliditetom, osobe starije od 45 godina, žrtve porodičnog nasilja ili samohrani roditelji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: