Eštonova: Sporazum težak izazov

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je da će sprovođenje sporazuma koji su u Kijevu potpisali ukrajinska vlast i opozicija biti "veoma težak izazov".

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

23:21

Default images

Eštonova je pozdravila sporazum koji su potpisali ukajinski predsednik Viktor Janukovič i trojica evropskih ministara spoljninih poslova i poručila da nasilje mora biti zaustavljeno.

"Sprovođenje će biti ključno i veoma teško i u svemu što radimo moramo podržati ukrajinski narod da sprovede ovaj sporazum. To je ukrajinski sporazum i oni treba da ga sprovedu, a mi ćemo ih podržati da to urade", rekla je Eštonova novinarima u Londonu.

Eštonova je rekla da pošto je Savet ministara EU juče odlučio da uvede sankcije odgovornima za nasilje u kojem poginulo oko 80 ljudi, Brisel sada mora da prati razvoj događaja.

Na pitanje novinara da li sankcije važe i posle potpisivanja sporazuma, Eštonova je odgovorila: "U kontaktu smo s ministrima spoljnih poslova Poljske i Nemačke koji su još na terenu (u Ukrajini) i donećemo odluku na osnovu onoga što nam oni kažu. Važno je da to prikladno sinhronizujemo".

Janukovič i tri lidera opozicije - Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, potpisali su sporazum o okončanju krize u prisustvu posrednika EU - šefova diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske, Frank-Valtera Štajnmajera, Lorana Fabijusa i Radoslava Šikorskog.

Ukrajinski parlament je potom suspendovao Ustav i vratio na snagu Ustav iz 2004. čime su predsednička ovlašćenja znatno ograničena, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko, amnestirao uhapšene demonstrante i smenio ministra policije za kojeg se smatra da je naredio upotrebu sile nad učesnicima protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: