Julija Timošenko izlazi iz zatvora

Ukrajinski parlament izglasao je da bivša premijerka Julija Timošenko bude puštena iz zatvora.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

17:38

Default images

Poslanici su ubedljivom većinom - sa 310 glasova za i 54 protiv - izglasali dekriminalizaciju tačke zakona na osnovu koje je Timošenkova osuđena, što, kako navodi Asošiejted pres, znači da ona više nije kriva za zločin.

"Oslobodite Juliju!", uzvikivali su parlamentarci posle glasanja.

Još nije jasno kada bi Timošenko mogla da bude puštena iz zatvora, u kome već dve godine služi kaznu, pošto je krajem 2011. godine proglašena krivom za prekoračenje ovlašćenja pri potpisivanju sporazuma o isporuci gasa sa Rusijom.

Julija Timošenko je 2011. osuđena na sedam godina zatvora zbog potpisivanja po Ukrajinu štetnog ugovora sa Rusijom o kupovini ruskog gasa do 2019. godine prema kome Ukrajina morala da plati za sav gas dogovoren po ugovoru, bez obzira na to da li ga je uzela ili ne.

U više navrata u Kijevu su organizovani protesti na kojima se tražilo da Timošenko bude puštena iz zatvora.

Od maja 2012. godine nalazi se na lečenju u centralnoj bolnici "Ukrzaliznici" u Harkovu, pod nadzorom lekara jedne nemačke klinike

EU je zatražila od ukraijnskog predsednika Viktora Janukoviča da pomiluje opozicionu liderku Juliju Timošenko.

U novembru 2013. parlament Ukrajine izjasnio se protiv seta zakona koji bi omogućili da se Julija Timošenko, osuđena za korupciju, leči u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: