Nova pucnjava na ulicama Kijeva

Pucnji ponovo odjekuju ulicama Kijeva, posle relativno mirne noći tokom koje su predsednik i predstavnici opozicije, EU i Rusije pokušavali da postignu dogovor.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

08:19

Default images

Kako javlja AP, pucnjava se čuje na Trgu nezavisnosti, a prema prvim informacijama, vatru su otvorile obe strane.

Ukrajinska policija je saopštila da je "uzvratila paljbu", nakon što su na pripadnike snaga bezbednosti pucali demonstranti locirani između Majdana i zgrade parlamenta.

Nezvanično, demonstranti pokušavaju da uđu u zgradu parlamenta i potpuno su potisnuli policijske snage. Kako navodi BBC, u zgradi se nalaze naoružani pripadnici bezbednosnih snaga.

BBC prenosi i informaciju sa Majdana, da su se naoružanim demonstrantima "pridružili i članovi naoružanih policijskih snaga sa zapada zemlje".

"Znamo da koristimo oružje, odgovorićemo ako iko uputi jedan metak ka narodu. Odbranićemo naš narod, kao što to od nas zahtevaju Ustav i zakletva koju smo položili. Ovde smo da sprečimo nasilje, zaštitimo mirne demonstracije", rekao je sa bine na Majdanu policajac sa zapada zemlje Vasilij Krikavski.

Podsetimo, iako dešavanja u Kijevu privlače najviše pažnje, sa zapada Ukrajine poslednja dva dana stižu informacije da su pojedine lokalne vlasti "otkazale poslušnost Janukoviču".

Rano jutros, ministarstvo zdravlja Ukrajine je saopštilo da je najmanje 77 osoba poginulo u sukobima demonstranata i pripadnika bezbednosnih snaga u Kijevu.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je 577 osoba povređeno, od kojih je 369 zadržano u bolnici.

Kako je agenciji Itar-Tas rečeno u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, 130 pripadnika bezbednosnih snaga je ranjeno iz vatrenog oružja u poslednja tri dana.

Posle žestokih sukoba, koji su poslednja tri dana potresali Kijev, pres služba ukrajinskog predsedništva je saopštila da je noćas postignut sporazum o rešavanju krize tokom tokom višečasovnih pregovora ukrajinskih opozicionih lidera i predsednika Viktora Janukoviča uz posredovanje tri ministra EU.

Ipak, ministri EU su naveli da se pregovori nastavljaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: