Za nerede krivi i vlast i opozicija

Direktor Canvasa Srđa Popović kaže za B92 da je u Ukrajini jedino rešenje dijalog, a da su za ovakva dešavanja uvek krivi i vlast i opozicija.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

00:47

Default images

Upitan da prokomentariše proteste koji se ovih dana dešavaju u Ukrajini i uporedi ih u odnosu na "Narandžastu revoluciju", Srđa Popović, koji je jedan od onsivača Otpora i direktor Centra za nenasilne akcije i strategije (CANVAS), podsetio je da je ta revolucija bila nenasilna.

"Situacija je vrlo dramatična, postoji više razlika jer je "narandžasta revolucija" bila nenasilna i bila je zbog izborne krađe, dok su ovi protesti oko Ukrajine, da li ide prema Rusiji ili EU".

"Mi vidimo eskalaciju sukoba, opoziciju koja ima ofanzivu, ali nema nenasilnu disciplinu... Vidimo da je prostor trga posednut nasilnim grupama i to su problemi koji često prate proteste... Ozbiljna opozicija ima svoju službu obezbeđenja, svoju propoved nenasilja i svoju ideologiju da bude pošto-poto nenasilna", naglasio je Popović u intervjuu za TV B92.

"Kada se nešto strašno dešava u zemlji, uvek je najodgovornija vlast ali i opozicija... Prosto ozbiljni ljudi, političari moraju da preuzmu odgovornost i nađu rešenje u nekom zdravom dijalogu. S jedne strane, imate opoziciju koja misli da ima ofanzivu, misli da pobeđuje, sa druge strane imate vlast koja nema veliki manervarski prostor između Rusije i Evrope, i dijalog je tu jedino rešenje", ocenio je on.

On konstatuje da ukrajinska opozicija treba da bude jedinstvena da bi uspela u svojim zahtevima.

"Istorija nenasilne borbe nas uči da je nemoguće pobediti bez jedinstva, i to je najteže, trebalo je da 19 lidera sedne i suprotstavi se Miloševiću kao jednom kandidatu i upravo takvo jedinstvo je potrebno Ukrajincima, jer samo će se njime zaustaviti nasilje na ulicama."

"U situacijama visoke represije sa stotinak mrtvih i sa snajperima najbolje su taktike niskog rizika. Koncentracija snaga na jednom mestu nije se pokazala kao dobro rešenje, ono što se tada radi - smanjuje se rizik, prag učestvovanja ljudi, prelazi se na "šerpe i lonce", gde ljudi opet mogu da slobodno protestuju. Međutim, Ukrajina je podeljena zemlja u kojoj je potrebno odgovorno se ponašati."

Ono o čemu u Ukrajini mora da se razmišlja ove godine su izbori, ocenjuje Popović.

"Najave da bi se stvar mogla rešiti nekim dogovorom u Skupštini, formiranjem vlade, raspisivanjem izbora, deluju obećavajuće i ako na nečemu moraju da rade ove godine, to je institucija izbora", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: