Hejgelu se ne javljaju u Kijevu

Američki Pentagon je saopštio da američki ministar odbrane Čak Hejgel već nekoliko dana ne uspeva da dobije telefonom nikoga u ukrajinskom Ministarstvu odbrane.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

00:22

Default images

"Ovde u Pentagonu od početka nedelje prilično uporno pokušavamo da ih dobijemo", izjavio je portparol američkog Ministarstva odbrane DŽon Kirbi.

On je dodao da, koliko zna, dosad nije došlo do kontakta između zvaničnika vojski SAD i Ukrajine i priznao da Hejgelu obično nije teško da telefonom dobije nekog svog kolegu u inostranstvu. "Mislim da je ova situacija prilično neobična", istakao je Kirbi.

Pentagon je nešto ranije upozorio ukrajinsku vojsku da se ne uključuje u političku krizu u toj zemlji, što je sinoć ponovio i američki predsednik Barak Obama.

Kirbi je dodao kako se iz izveštaja osoblja američke ambasade u Kijevu može zaključiti da se ukrajinska vojska dosad nije uplitala u sukobe između policije i antivladinih demonstranata.

Umesto toga, vojska je raspoređena da štiti vojne lokacije, uključujući skladišta oružja i municije, naveo je Kirbi.

On je ponovio poziv zvaničnog Vašingtona ukrajinskoj vojsci da se ne meša u sukobe u toj zemlji. "Hejgel apeluje na ukrajinske oružane snage da se i dalje uzdržavaju od uključivanja u konflikt, koji može i mora da bude rešen na politički način", istakao je portparol Pentagona.

Janukovič je juče smenio načelnika generalštaba ukrajinske vojske, general-potpukovnika Vladimira Zamanu i na njegovo mesto imenovao admirala Jurija Iljina.

Kirbi je naveo i da Pentagon zasad ne planira evakuaciju američkih građana iz Ukrajine, dodavši da će ta mera biti razmatrana ako se situacija u toj zemlji dodatno pogorša.

Pored toga, američki podpredsednik Džo Bajden je večeras telefonom razgovarao da predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem, saopštila je Bela kuća, što je najnoviji u nizu telefonskih razgovora između dvojice zvaničnika otkad su u Kijevu izbili nasilni protesti. Detalji razgovora, međutim, nisu objavljeni.

Vašington još nije doneo odluku o tome da li da uvede sankcije vlastima u Kijevu, a predsednik Obama je zatražio od Janukoviča da povuče snage iz centra Kijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: