Ukrajina - zemlja "u sendviču"

Ukrajina je geografski "u sendviču" između bivših sovjetskih republika - Belorusije, Moldavije i Rusije, i zemalja EU - Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2014.

21:08

Default images

Sa površinom od 603.700 kvadratnih kilometara, Ukrajina je treća po veličini evropska država, posle Rusije.

Prema podacima Svetske banke iz 2012, ima 45,6 miliona stanovnika. Ukrajinci čine više od 77 odsto stanovništva, a najbrojnija manjina su Rusi, sa oko 17 odsto, piše Tanjug.

Najveći deo savremene ukrajinske države bio je deo bivšeg Ruskog carstva, samo je severozapad pripadao Austrougarskoj.

Posle Oktobarske revolucije, postala je deo Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR), a nezavisnost je proglasila 24. avgusta 1991, da bi 1. decembra ta odluka bila potvrđena na referendumu.

Ukrajina je u savremenoj istoriji poznata i kao poprište najveće nuklearne nesreće ikad - 26. aprila 1986. godine, u Černobilu, kad je u eksploziji na licu mesta poginulo 30 ljudi, dok je još 2.500 umrlo od posledica zračenja.

Ključno obeležje političke slike Ukrajine, još od sticanja nezavisnosti, jeste podela na proevropske i proruske snage.

Podela je kulminirala 2004. godine, u čuvenoj Narandžastoj revoluciji. Tadašnji (i sadašnji) proruski orijentisan predsednik Viktor Janukovič je, po zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora pobedio, ali je Ustavni sud naložio ponovno glasanje posle masovnih protesta u kojima su pristalice prozapadnog kandidata Viktora Juščenka demonstrirale proglašavajući izbornu krađu.

Juščenko je pobedio na ponovnom glasanju 26. decembra 2004, ali je posle masovnog razočarenja Ukrajinaca razvojem situacije u zemlji "glatko ispao" još u prvom krugu na izborima 2010. U drugi krug je sa Janukovičem te godine ušla "gasna princeza" Julija Timošenko, koja je u međuvremenu završila u zatvoru pošto je osuđena zbog zloupotrebe položaja.

Godine 2013, Ukrajina se suočila sa ekonomskom krizom i stručnjaci upozoravaju da je na ivici bankrota.

U decembru, kako podseća AFP, Janukovič je od Rusije obezbedio spasonosnih 15 milijardi dolara i značajno pojeftinjenje gasa - pošto je Kijev u međuvremenu stopirao svoju evrointegraciju.

Ruski gas obezbeđuje 60 odsto potreba za tim energentom u Ukrajini, a Ukrajina je glavna tranzitna zemlja za izvoz gasa iz Rusije ka zemljama EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: