Teško zagađenje vazduha u Pekingu

Kineska prestonica Peking proglasila je danas "žuti stepen" opasnosti od zagađenja vazduha.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.02.2014.

18:03

Default images

Peking je upozorio građane da smanje aktivnosti na otvorenom i gradilišta da kontrolišu prašinu, dok je gust smog prognoziran u naredna tri dana.

Prema zvaničnom izveštaju objavljenom ranije ovog meseca, teško zagađenje vazduha čini Peking jedva podnošljivim za život, a uprkos brojnim merama s ciljem da se poboljša kvalitet vazduha, prestonica se i dalje redovno "guši" u smogu, preneo je Rojters.

Gradska agencija za zaštitu životne sredine danas je proglasila žuti stepen opasnosti od zagađaja vazduha, prvi put otkako je kodirani sistem uzbunjivanja po bojama prihvaćen u oktobru prošle godine.

U tom sistemu postoje četiri boje a žuti je drugi po opasnosti iako nivo zagađenja nije premašio opasne nivoe koji su već nekoliko puta registrovani ranije ove godine.

Nereagovanje vlasti da prošle sedmice upozori na te opasnije nivoe, izazvalo je kritiku u državnim medijima.

Težak smog treći dan pokriva Peking, upozorila je vlada i pozvala građane da što je moguće više koriste javni saobraćaj.

Vlasti su naložile često ispiranje ulica, a gradilištima da kontrolišu nivo prašine.

Gradonačelnik Pekinga je prošlog meseca obećao da će potrošiti 15 milijardi juana (2,4 milijarde dolara) za poboljšanje kvaliteta vazduha ove godine, a u okviru mera suzbijanja zagađenja.

Takođe, grad planira i da zatvori 300 fabrika koje najviše zagađuju vazduh i smanji broj novoregistrovanih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: