Ukrajini embargo EU na oružje?

EU razmatra uvođenje embarga na oružje i opremu koja služi za represiju, kao i sankcije usmerene na odgovorne za nasilje u Ukrajini, tvrde diplomatski izvori.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.02.2014.

15:36

Default images

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije sastaju se kasnije danas u Briselu, dok u Kijevu traju žestoki sukobi policije i demonstranata.

Prema neimenovanom diplomatskom izvoru, evropski ministri će se danas izjasniti o usvajanju "mera usmerenih na odgovorne za nasilje i za prekomernu upotrebu sile".

U nacrtu zaključaka se ne precizira nijedno ime odgovornog koji bi mogao da bude obuhvaćen sankcijama koje podrazumevaju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine u inostranstvu.

Dokument koji će biti predstavljen šefovima diplomatije previđa i "embargo na oružje" i "zabranu opreme korišćene za represiju".

Evropska unija izražava veliku zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Ukrajini i dodaje da "nikakve okolnosti ne mogu opravdati represiju kojoj smo sada svedoci".

U tekstu se poziva "vlada na maksimalnu uzdržanost, a opizicija na ograđivanje od onih koji pribegavaju radikalnoj akciji".

"Svaka nova eskalacija, posebno uvođenje vanrednog stanja, treba da bude izbegnuta", ističe EU i podseća da je na predsedniku Viktoru Janukoviču i ukrajinskim vlastima da "učine prvi korak kako bi bio omogućen dijalog".

U današnjim sukobima policije i antivladinih demonstranata u Kijevu poginulo je najmanje 25 demonstranata i dva policajca, navode izveštači i ukrajinsko ministarstvo zdravlja.

Ministri spoljnih poslova Nemačke, Poljske i Francuske danas su u Kijevu na razgovorima s vlastima i opozicijom pre odlaska na sastanak u Brisel.

Ketrin Ešton: Odgovornost na vlastima Ukrajine

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton izjavila je da je odgovornost za zaustavljanje nasilja u Ukrajini na vlastima u toj zemlji i da treba razmotriti sve mogućnosti za mere Unije prema Ukrajini.

Eštonova je uoči vanrednog sastanka šefova diplomatija EU o Ukrajini, rekla da će Savet ministara obavestiti o razgovorima ministara spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Poljske, koji u Kijevu razgovaraju s predstavnicima vlasti i opozicije.

"Odgovornost za zaustavlanja nasilja je direktno na onima na vlasti i pozivamo ih da urade to što je pre moguće", rekla je Eštonova u Briselu.

Eštonova je rekla da je bilo potrebno okupiti ministre spoljnih polsova da zajedno razmotre sve mogućenosti o merama koje EU preduzeti po pitanju Ukrajine.

Visoka predstavniva je u rekla da Ukrajini treba da se stvari napredak po ustavnim pitanjima i po pitanju održavanja slovodnih i fer izbora.

"Stojimo iza toga kao što stojimo iza naroda Ukrajine", rekla je Eštonova.

Ministri EU najavljuju sankcije

Ministri spoljnih poslova EU okupili su se u Briselu, odakle su najavili sankcije protiv pripadnika režima odgovornih za nasilje i krvoproliće.

“Situacija je grozna, ali može da postane još gora“, rekao je novinarima švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt pred početak sastanka i dodao da nestrpljivo očekuje izveštaje šefova diplomatija Nemačke, Francuske i Poljske, koji su od juče u poredničkoj misiji u Kijevu.

Više ministara je uoči današnjeg sastanka najavilo “ciljane mere“ protiv ukrajinskih političara za koje se smatra da su učestvovali u eskalaciji nasilja, što bi moglo da uključi zabranu putovanja u EU i zamrzavanje njihove imovine u inostranstvu.

“Odgovorni za nasilje moraju da znaju da će biti kažnjeni, da neće moći da putuju van Ukrajine ni da pristupe računima u inostranstvu“, rekao je danski ministar inostranih poslova Martin Lidegard, dok je njegov belgijski kolega Didije Rejnder ukazao da su sankcije sredstvo pritiska na ukrajinske vlasti kako bi otvorili politički dijalog sa opozicijom.

Niko od ministara, međutim, nije želeo da odgovori da li će sankcijama biti obuhvaćen i ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koga EU i Sjedinjene Države smatraju najodgovornijim za nasilje.

“Janukovič i bez sankcija ima veliki problem, jer ukrajinski narod nije uz njega i ne želi da ide putem koji je on zacrtao“, kaže holandski ministar spoljnih poslova Frans Timerman.

Osim personalnih sankcija protiv pripadnika Janukovičevog režima, ministri bi danas mogli da zabrane izvoz oružja i policijske opreme u Ukrajinu, kao što je nagovestio irski šef diplomatije Imon Gilmor.

“To je nešto o čemu ćemo svakako diskutovati“, rekao je Gilmor novinarima, dok je britanski državni sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg izjavio da se ukrajinske vlasti “nalaze u sukobu mišljenja sa celim svetom“ i da demonstranti nisu teroristi, već ljudi koji samo želebolji život za sebe i svoje porodice..

Litvanac Linas Antanas Linkevičius je istakao da sankcije ne treba da budu uperene protiv ukrajinskog naroda, već isključivo protiv predstavnika režima.

“Ukrajinski narod je pokazao da je evropski narod, i svakako ne treba da kažnjavamo one koji stoje na (glavnom kijevskom trgu) Majdanu“, rekao je on i dodao da se u rešavanje ukrajinske krize mora uključiti i Rusija.

“Rusija je uticajna, a sad glavni prioritet treba da bude da se zaustavi krvoproliće“, istakao je Linkevičius.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije danas da su pretnje sankcijama Ukrajini “ucenjivačke“ i da će samo pogoršati situaciju.

Ministri Frank-Valter Štajnamjer, Loran Fabijus i Radoslav Šikorski će ostati u Ukrajini duže nego što su planirali i obaveštavaće kolege u Briselu o situaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: