“Zaštititi novinare u Ukrajini“

Međunarodna misija "Partnerstvo za bezbednost i zaštitu novinara i slobodu medija u Ukrajini" osudila je nasilje prema novinarima u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.02.2014.

14:32

Default images

U Ukrajini je juče jedan novinar poginuo, a najmanje 27 je povređeno.

Međunarodna misija "Partnerstvo za bezbednost i zaštitu novinara i slobodu medija u Ukrajini" pozvala je ukrajinske vlasti da sprovede hitnu, nezavisnu istragu i odgovorne izvede pred lice pravde.

Kako se navodi u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) delegacija u kojoj su predstavnici međunarodnih organizacija novinara i drugih organizacija za slobodu izražavanja, ukazala je na činjenicu da je najmanje 167 novinara povređeno od kraja novembra 2013. kada je počela politička kriza u Ukrajini, na šta nadležni nisu adekvatno reagovali.

"Mnogi od povređenih novinara su namerno gađani i nijedan od tih slučajeva nije propisno istražen. Ovo stanje je neprihvatljivo, a nekažnjivost podgreva nasilje", navodi se u saopštenju Međunarodne misije, koje je centrala IFJ u Briselu prosledila svim svojim članicama - novinarskim udruženjima.

Oni su pozvali na sprečavanje eskalacije konflikta i na poštovanje rada i fizičkog integriteta medijskih radnika i podsetili ukrajinske vlasti na odgovornost koju imaju kada je reč o bezbednosti novinara.

Međunarodna misija Partnerstvo je izrazila i veliku zabrinutost zbog pokušaja cenzure, poput, kako se dođae, slučaja blokiranja "Kanala 5" od 18. februara.

Novinar Vjačeslav Veremi (33) umro je juče ujutro od prostrelnih rana u bolnici u Kijevu.

Nepoznati napadači su ga izvukli iz taksija u centru grada, pretukli ga, a zatim, prema svedocima, pucali u njega nakon što je pokazao svoju novinarsku legitimaciju, navodi se u saopštenju.

Međunarodnu misiju Partnerstvo za bezbednost i zaštitu novinara i slobode medija u Ukrajini čine predstavnici Nacionalne unije novinara Ukrajine (NUJU), Nezavisnog sindikata medija Ukrajine (IMTU), Udruženja novinskih izdavača Ukrajine, Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ), Međunarodne podrške medijima (IMS), Fonda za otvoreno društvo, Reportera bez granica i OEBS-a.

Cilj Misije je da prikupi informacije iz prve ruke o aktuelnim kršenja slobode medija u Ukrajini i da pokaže solidarnost sa novinarima u opasnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: