Nova rezolucija o Siriji u UN

Zapadne zemlje odlučile su da Savetu bezbednosti UN podnesu na glasanje predlog rezolucije o humanitarnoj situaciji u Siriji koju za sada ne podržava Rusija.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.02.2014.

12:13

Default images

Diplomate u Njujorku ističu da postoji mogućnost da Rusija stavi veto. O tom tekstu, koji je bio predmet intenzivnih pregovora s Moskvom, trebalo bi da se glasa sutra.

Predložena rezolucija, u koju je uvid imala agencija Frans pres, poziva "sve strane da odmah prekinu opsade naseljenih oblasti" i navodi niz mesta koja su pod opsadom, uključujući i Homs, Jarmuk blizu Damaska i Gutu, periferiju sirijske prestonice.

Traži se i "momentano obustavljanje napada na civile, uključujući vazdušne udare, posebno upotrebu eksplozivnih buradi", što se jasno odnosi na taktiku sirijske vojske u Alepu, na severu zemlje.

U nacrtu rezolucije se traži "od svih strana, posebno od sirijske vlasti, da bez odlaganja odobre agencijama UN i njihovim partnerima direktan humanitarni pristup koji će biti brz, bezbedan i neometan, preko linija fronta i preko granica".

Humanitarci odavno traže prekogranični prilaz kako bi pomoć mogla da bude direktno dostavljena iz susednih zemalja poput Iraka i Turske, što Damask za sada odbija.

Zahtevi Saveta bezbednosti odnose se na "sve strane", ali posebno na sirijsku vladu.

Predložena rezolucija ne predvidja automatske sankcije u slučaju nepoštovanja odredbi teksta, ali ona omogućava Savetu da "preduzme dodatne mere" u slučaju nesprovodjenja odredbi rezolucije.

Za eventualne sankcije biće potrebna nova odluka Saveta bezbednosti koju bi, kako ocenjuje AFP, Rusija blokirala.

Prema diplomatama, Moskva je tokom pregovora uporno odbijala svako eksplicitno pominjanje uvodjenja sankcija svom sirijskom savezniku i nastojala da ublaži kritike na račun Damaska.

U predloženoj rezoluciji se osudjuje i "povećanje terorističkih napada" u Siriji, što je zahtevala Moskva.

"Bilo je pravih pregovora i mi smo uzeli u obzir 'crvene linije' Rusije", rekao je neimenovani zapadni diplomata. Tekst je dostavljen ruskoj vladi i "odluka je na Moskvi... Još ne znamo da li će ga Rusi blokirati ili ne", dodao je taj diplomata.

Od početka sirijske krize u martu 2011. godine, Rusija je u tri navrata blokirala rezolucije zapadnih zemalja, a ruskom vetu se svaki put pridruživala i Kina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: