Fabijus sa ukrajinskom opozicijom

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus sastao se u KIjevu sa liderima opozicije.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2014.

09:31

Default images

Tokom dana on će, zajedno sa nemačkim i poljskim kolegom, razgovarati i sa predsednikom Viktorom Janukovičem.

"Neophodno je da se prvo uspostavi đalog između vlasti i opozicije", rekao je Fabijus uoči odlaska u Kijev.

Fabijus je zajedno Frank-Valterom Štajnmajerom i Radoslavom Sikorskim doputovao u prestonicu Ukrajine nakon što je u najžešćim sukobima između demonstranata i policije otkako su pre tri meseca počeli protesti poginulo 28 ljudi, a više stotina povređeno.

U Briselu će danas biti održan i vanredan sastanka šefova diplomatija država-članica EU na kojem će, kako je juče nagovešteno, najverovatnije biti doneta odluka o uvođenju sankcija.

Fabijus, Štajnmajer i Sikorski će informisati kolege o situaciji u Ukrajini.

Kako prenosi AFP, Fabijus je rekao da se EU sprema da uvede sankcije protiv odgovornih za nasilje.

"Janukoviču ću reći da mora da prekine sa nasiljem, koje je neprihvatljivo, i da se pripremamo da tokom popodneva uvedemo sankcije protv onih koji su za to nasilje odgovorni", rekao je francuski ministar za radio stanicu Europe 1.

U Ukrajini je danas Dan žalosti, a uprkos primirju oko kojeg su protekle noći vlasti i demonstranti postigli dogovor, u centru Kijeva je ponovo došlo do sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: