U Kijevu haos, desetine mrtvih

U Kijevu od jutros žestoki sukobi. Medicinari u Ukrajini zvanično navode da su stradala 32 demonstranta i jedan policajac. Opozicija tvrdi da ima 100 mrtvih.

Izvor: B92, RT.com

Četvrtak, 20.02.2014.

09:18

Default images

Pojedini mediji navode da je u današnjim sukobima stradalo 35 ljudi. Policija je saopštila da su danas u Kijevu poginula dva njena pripadnika.

Reporter B92, koji se nalazi u Kijevu, javlja da je na ulicama glavnog grada Ukrajine potpuni haos, da se čuju detonacije i pucnji, kao i da je obližnji manastir pretvoren u improvizovanu bolnicu.

Raša tudej javlja da su demonstranti zauzeli hotel "Ukrajina" koji se nalazi u blizni Trga nezavisnosti i u kojem žive mnogi poslanici koji nisu iz Kijeva. U hotelu je došlo do pucnjave između demonstranata i snaga bezbednosti. "Gardijan" prenosi da je njegov reporter u hotelu video 12 mrtvih i da su mu lekari rekli da su svi stradali od rana zadobijenih iz vatrenog oružja.

Reporteri američke novinske agencije AP javljaju da je na ulicama Kijeva po podne došlo do novih direktnih sukoba policije i pristalica opozicije, kao i da je čitav red demonstranata tom prilikom “pokošen vatrenim oružjem“.

Ukrajinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u današnjim sukobima policije i demonstranata poginulo sedam osoba, od kojih su dva policajca.
Ministarstvo navodi da se ovim broj žrtava u neredima u Kijevu povećan do 35.

Puca se iz snajpera, žrtve na obe strane

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, poginula su tri policajca.

Prema podacima Ministarstva, za lekarsku pomoć obratilo se od 18. februara ukupno 505 povređenih tokom nereda u centru grada, od kojih su 292 povređena bila na bolničkom lečenju.

Gradonačelnik Kijeva danas je podneo ostavku.

Kako navode mediji, novi obračuni su počeli u zoru, a zvaničnici su saopštili da je više desetina policajaca povređeno i da su neki od njih pogođeni iz snajpera.

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vidi kako su iz vatrenog oružja pogođeni demonstranti. Veruje se da je u pitanju takođe snajperska paljba.

Zaposlenima u ukrajinskoj vladi naređeno je da se evakuišu iz zgrade, pošto su istu naredbu nešto ranije dobili poslanici i službenici parlamenta, javila je ruska novinska agencija Itar Tas.

Upozoravamo da je snimak uznemirujućeg sadržaja: Hitna evakuacija poslanika i zaposlenih iz parlamenta usledila je pošto su demonstanti upali u zgradu parlamenta. Nešto ranije pres služba parlamenta je saopštila da Vrhovna Rada neće raditi danas i sutra.

Ukrajinski Kanal 5 objavio je da je u današnjim sukobima ubijeno najmanje 50 ljudi.
Foto: Beta/AP
Mediji javljaju da u Kijevu upravo razgovaraju trojica ministara spoljnih poslova članica EU - Nemačke, Francuske i Poljske, s predstavnicima vlasti i opozicije o rešavanju krize. Kako je ranije javljeno, u Kijevu se očekuje i ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin.

Na Majdanu se trenutno nalazi oko 3.000 demonstranata i na trgu je trenutno mirno, ali su grupe demonstranata stigle do ukrajinske Rade (parlamenta), koji se evakuiše.

Demonstranti u Kijevu su potisnuli rano jutros policijske snage sa Trga nezavisnosti,

Ni činjenica da je proglašen Dan žalosti u čast 28 žrtava nasilnih demonstracija u prethodnih 48 sati, nije sprečila nove sukobe, a jutros su grupe demonstranata počele da bacaju Molotovljeve koktele na kordone policije iz kojih je uzvraćeno suzavcem.

Policija se povukla u obližnji Mijarinski park, dok su demonstranti krenuli ka zgradi parlamenta i probili se u koncertnu dvoranu Oktobarski. "Demonstranti otvoreno koriste vatreno oružje protiv Berkuta (specijalnih jedinica", piše u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako javlja novinar britanskog "Skaja", njemu je jutros u hotelsku sobu uleteo zalutali metak.

Demonstranti bacaju Molotovljeve koktele i petarde, a navodno se čuje i vatreno oružje, dok policija koristi vodene topove, javio je britanski BBC.

Itar Tas navodi da je upotrebljen otrovni agens u Kijevu.

Raša tudej je objavio snimak na kom se vidi kako demonstranti pucaju u policiju sa prozora hotela. Policija je odgovorila šok bombama i gumenim mecima. Prema nepotvrđenim informacijama od jutros, najmanje je jedan demonstranata ubijen.

Od jutros metro u Kijevu ne radi, oštra su ograničenju u saobraćaju u centru Kijeva, dok je potpuno blokiran u jednoj od centralnih ulica - Ulici Vladimirskaja.

Gradska uprava Kijeva je saopštila da škole i vrtići ne rade, pošto je Odeljenje za obrazovanje, nauku, omladinu i sport navelo da je "odluka doneta iz bezbednosnih razloga", navodi Itar Tas.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Viktor Janukovič proglasio je sinoć primirje i početak direktnih pregovora s opozicijom.

Danas je nacionalni Dan žalosti u Ukrajini povodom smrti 28 osoba stradalih tokom okršaja demonstranata i policije u Kijevu, a ministri spoljnih poslova EU vanredno se danas sastaju u Briselu, kako bi doneli odluku o tome kakve će se mere preduzeti i da li će se uvesti sankcije Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

339 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: