RFZO Anastasiji pomogao koliko može

RFZO je uputio na lečenje u inostranstvo teško obolelu devojčicu Anastasiju Trajković iz Vranja kako bi se iskoristila i minimalna šansa za spas.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.02.2014.

17:05

Default images

Mediji su danas preneli da je rak kod devetogodišnje Anastasije Trajković metastazirao i zahvatio pluća i da će ona iz Češke biti vraćena u Srbiju.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da je upućivanjem teško obolele devojčice Anastasije Trajković na lečenje u inostranstvo "učinio sve" što je u njegovoj "moći i nadležnosti" da se iskoristi i "najmanja šansa" za spas teško obolelog deteta.

U saopštenju se navodi da je, "postupajući po najvišim standardima humanosti" direktor RFZO Momčilo Babić, "uprkos proceni nadležne Lekarske komisije" da za Anastasiju Trajković iz Vranja nema efikasnog lečenja i da ne postoji opravdanje da se uputi na lečenje u inostranstvo, odlučio da uvaži dodatno mišljenje Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije da bi detetu možda mogla život produžiti protonska terapija.

Stoga je RFZO, dodaje se, uputio devojčicu u inostranstvo da bi se iskoristila i minimalna šansa za spas.

U saopštenju se navodi i da je "apsolutna neistina i da je RFZO odugovlačio sa upućivanjem deteta na lečenje u inostranstvo, jer je celokupna zakonska procedura obavljena po hitnom postupku od svega 12 dana".

"Podsećamo da su se roditelji Anastasije Trajković prvi put obratili nadležnoj Lekarskoj komisiji tek 16. januara 2014. godine, a RFZO je samo 12 dana kasnije uputio devojčicu na terapiju u inostranstvo, obezbedivši i njenoj porodici smeštaj u Pragu", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: