Janukovič proglasio primirje

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič proglasio je primirje i početak direktnih pregovora s opozicijom.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 19.02.2014.

22:48

Default images

Posle razgovora s trojicom lidera opozicije, Olegom Tjagnibokom, Arsenijem Jacenjukom i Vitalijem Kličkovom, Janukovič je na svom veb-sajtu napisao:

"Na osnovu onoga što smo postigli na sastanku, dve strane su proglasile primirje i početak pregovora s ciljem da se okonča krvoproliće i stabilizuje situacija u zemlji, zarad opšteg mira", prenele su agencije.

U saopštenju se ne navodi šta će primirje podrazumevati i kako će biti primenjeno.

U saopštenju se, takođe, ne precizira kako će pregovori biti sprovedeni, niti se daju naznake na koji način bi oni mogli biti drugačiji od prethodnih sastanaka predsednika i opozicionih lidera.

Jedan od lidera protesta Vitalij Kličko, međutim, rekao je posle sastanka da ih je Janukovič uverio da neće biti pokušaja da se izvrši juriš na logor demonstranata na glavnom kijevskom Trgu nezavisnosti, prenosi novinska agencija Interfaks.

Inače, danas je nacionalni Dan žalosti u Ukrajini i u Litvaniji zbog žrtava nereda u Kijevu.

Na Trgu nezavisnosti je i u toku večeri, drugu noć zaredom, gore barikade od guma, a gust dim se vije iznad kijevskog neba, i, kako navodi agencija AP, nema naznaka da će demonstranti odustati od svog zahteva da Janukovič podnese ostavku.

Posle jučerašnjih nemira u Kijevu, SAD i EU su zapretile sankcijama protiv onih koji stoje iza nasilja, a Rusija je optužila Zapad za njegovo podsticanje.

Ministri spoljnih poslova EU vanredno se u četvrtak sastaju u Briselu kako bi odlučili o merama.
Foto: Beta/AP
U Kijevu već skoro tri meseca traju proevropski protesti, pokrenuti nakon što je Janukovič u novembru odustao od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju s Evropskom unijom.

Posle sinoćnih žestokih sukoba na protestima u Kijevu, na centralnom Trgu nezavisnosti ponovo je danas došlo do novih okršaja između demonstranata i policije.

Trg nezavisnosti (Majdan) sinoć je bio poprište najžešćih sukoba od početka tromesečnih protesta - sa 26 žrtava i više od 200 ranjenih.

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je ranije da je 25 ljudi, među kojima devet policajaca, poginulo u sukobima demonstranata i policije.

Prethodno je Janukovič predsedničkim ukazom objavio da smenjuje šefa oružanih snaga, pošto je on rekao da bi vojska mogla učestvovati u antiterorističkoj operaciji širom zemlje. ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: