Smenjen šef oružanih snaga Ukrajine

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič zamenio je šefa oružanih snaga, dan pošto je najmanje 26 ljudi poginulo u sukobima policije i demonstranata.

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2014.

19:58

Default images

Odluka je objavljena predsedničkim ukazom pošto je ministar odbrane rekao da bi vojska mogla učestvovati u antiterorističkoj operaciji širom zemlje.

Služba bezbednosti Ukrajine danas je najavila "antiterorističku" operaciju širom zemlje za uspostavljanje reda navodeći da su demonstranti oteli više od 1.500 komada vatrenog oružja.

Novi sukobi između demonstranta i policije izbili su u centru Kijeva, a pristlice opozicije zauzele su centralnu poštu u ukrajinskoj prestonici.

Demonstranti su uspeli da se probiju u poštu na Trgu nezavisnosti poznatom i kao Majdan, pošto je obližnja zgrada, koju su prethodno zauzeli, juče spaljena u žestokom sukobu sa specijalnim policijskim snagama.

Zbog nereda u Ukrajini, sutra će biti organizovan vanredni sastanak šefa diplomatije EU na kojem će biti razmotreno uvođenje sankcija Ukrajini. Pre tog sastanka, u Kijevu će s predstavnicima vlasti i opozicije razgovarati ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Poljske.

I Bela kuća je poručila da prati situaciju u Ukrajini i da će se konsultovati s partnerima iz Evropske unije o sledećim koracima, između ostalog i o mogućem uvođenju sankcija, kako bi se okončalo nasilje u Kijevu.

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel osudili su danas "neprihvatljive akte" u Ukrajini i obećali da će njihovi počinioci snositi sankcije. ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: