Barozo telefonirao Janukoviču

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem zatražio hitnu obustavu nasilja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.02.2014.

17:58

Default images

Barozo je zatražio povratak političkom procesu, saopšteno je danas iz kabineta predsednika EK.

Barozo je preneo Janukoviču da je "šokiran i zabrinut zbog sukoba koji su doveli do smrti i ranjavanja više osoba”, kaže se u saopštenju.

“Predsednik Komisije je tokom razgovora istakao odgovornost ukrajinskih vlasti na zaustavljanju nasilja i naglasio potrebu da se uspostavi politički dijalog sa opozicijom, kao i spremnost EU da posreduje u tom procesu, uz podsećanje da će ministri inostranih poslova zemalja članica sutra odlučivati o sankcijama prema onima koji su odgovorni za nasilje.

Šefovi diplomatija zemalja članica će sutra po podne na vanrednom sastanku u Briselu razmotriti modalitet sankcija prema Ukrajini, a za “ciljane mere” su se danas založili najviši funkcioneri EU, uključujući Baroza, visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Eštom i predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca.

U međuvremenu, u Briselu je potvrđeno da su ministri inostranih poslova Nemačke, Francuske i Poljske na putu za Kijev, gde će sa predstavnicima vlasti i opozicije pokušati da nađu način da se kriza prevaziđe.

Dvadeset šest ljudi je poginulo, a više od dvesta ranjeno u jučerašnjim sukobima demonstranata i policije u Kijevu, a obe strane se međusobno optužuju za eskalaciju nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: