EU sankcije Ukrajini, ali kakve?

U Briselu se očekuje da će šefovi diplomatija zemalja članica EU sutra "gotovo sigurno" odlučiti da Ukrajini uvedu sankcije, ali još se ne zna kakve.

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2014.

13:34

Default images

Za sada nije jasno da li će sankcije EU biti usmerene na pojedince ili na državne institucije Ukrajine. U jučerašnjim sukobima policije i demonstranata u Kijevu ubijeno je 25 ljudi, dok je više od 200 povređeno. Iako među žrtvama ima dosta i policajaca, u EU preovladava mišljenje da je za krvoproliće odgovoran režim predsednika Viktora Janukoviča.

U Evropskoj komisiji danas, međutim, nisu želeli da spekulišu o kakvim će konkretnim merama biti reči uz obrazloženje da je to stvar o kojoj odlučuju članice.

“Janukoviču i istaknutim članovima njegovog režima mogla bi biti uvedena zabrana putovanja u EU, ali nisu isključene ni sveobuhvatnije mere”, rekao je za Tanjug briselski diplomata koji je insistirao na anonimnosti.

Da bi sankcije mogle biti usmerene i na celu državu ukazuje i današnja odluka Evropske investicione banke da obustavi sve operacije u Ukrajini.

“Moramo da pažljivo odmerimo mogućnosti, jer bi preoštre sankcije samo gurnule Ukrajinu bliže Rusiji”, ukazao je Tanjugov izvor, objasnivši da odluka o sankcijama mora biti donesena uz saglasnost svih 28 članica.

Ono u čemu su svi u EU saglasni da je Janukovičev silazak sa vlasti neophodan uslov za okončanje ukrajinske krize.
Ruslana u Briselu (Foto: Beta/AP)
Novinari u Briselu očekuju da sankcije Ukrajini budu uvedene sutra po hitnom postupku kao i da će se odnositi na sve koji su odgovorni za nasilje. O tome se danas čitav dana razgovara u okviru Spoljnopolitčkog komiteta EU.

Brisel ističe jasnu podrška mirnom rešenju krize i ponavlja da je i dalje otvorena ponuda o političkoji i ekonomskoj asocijaciji EU i Ukrajine.

U sedištu EU danas je boravila ukrajinska pevačica Ruslana, koja je pre desetak godina pobedila na Pesmi Evrovizije.

Ruslana koja snažno podržava aktivnosti opozicije je u Briselu rekla da je ono što se dešava u Ukrajini "lični rat Janukoviča protiv svog naroda".

Masovni protesti u Ukrajini počeli su pre tri meseca, nakon što je Janukovič pod pritiskom Moskve odbio da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i najavio tešnje trgovinske veze sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: