Kremlj: Krv ide na račun opozicije

Krv je prolivena u Ukrajini zbog kriminalnog delovanja radikalne opozicije, saopštilo rusko ministarstvo spoljnih poslova. Telefonom se čuli Putin i Janukovič

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2014.

11:25

Default images

Rusija je zvanično pozvala ukrajinsku opoziciju da hitno okonča krvoproliće i da odmah obnovi pregovore sa legitimno izabranom vlašću, bez pretnji i ultimatuma.

"Među ubijenima i povređenima su pripadnici snaga bezbednosti koji brane državu i žele da obezbede red i mir, kao i civilno stanovništvo", navodi se u saopštenju.

Rusija je navela da je "Ukrajina prijateljska, bratska država i strateški partner". "Upotrebićemo sav svoj uticaj kako bi zavladali red i mir", navodi se u saopštenju.

Kremlj pažljivo prati situaciju u Ukraiji, ali neće intervenisati, izjavio je pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Naš glavni princip je da se ne mešamo u to šta se dogadja u Kijevu. To je rečeno mnogo puta i Kremlj će se toga pridržavati", rekao je Putinov predstavnik za štampu Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Kako je dodao, dvojica predsednika su protekle večeri razgovarali telefonom, ali Putin nije davao nikakve savete šefu ukrajinske države.

"Ruski predsednik nikad nije i ne daje savete svom ukrajinskom kolegi o tome šta da radi i kako... i ne planira ni u budućnosti da to čini", dodao je Peskov, prenosi AFP.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova takođe je osudilo nerede u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima i za nasilje optužila "zločinačke delatnosti radikalnih snaga opozicije".

"Revoltirani smo izostankom reakcije na poteze ekstremista od strane lidera opozicije, koji krijući se pod demagoškim sloganima o poštovanju demokratije i evropskih vrednosti potpomažu 'neonacističku revoluciju'", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljunih poslova.

Ministarstvo navodi da "ima poginulih i ranjenih kako među civilnim stanovništvom tako i kod snaga očuvanja pravnog poretka, koji štite zakonite interese države u ovoj sferi".

"Besni banditi iživljavaju nad policajcima, vojnim licima, od kojih su desetine povređene. U suštini se radi o pokušaju osvajanja vlasti na silu", navodi ministarstvo u saopštenju, koje je ambasada Rusije dostavila agenciji Beta.

Moskva navodi da nema ni reakcije evropskih političara i struktura, koji "odbijaju da priznaju da sveobuhvatnu odgovornost za akcije radikalnih snaga na Ukrajini potpuno snosi opozicija".

Navodeći da Rusija "zahteva" da opozicioni lideri zaustave krvoproliće i odmah ponovo počnu dijalog sa zakonskim vlastima bez pretnji i ultimatuma, u saopštenju se dodaje da je Ukrajina prijateljska bratska država za Rusiju i strateški partner i da će Moskva upotrebiti sav svoj uticaj da bi u toj zemlji zavladali mir i stabilnost.

Rusija je prethodnih dana navodila da ostaje pri stavu da neće intervenisati povodom situacije u Ukrajini, ali i da Zapad ne bi trebalo da se meša u unutrašnje stvari te zemlje.

Predsednik Odbora ruske Dume ZND Leonid Slucki upozorio je da se ne sme dozvoliti "jugoslovenski scenario" u Ukrajini.

Na drugoj strani, evropski zvaničnici su sazvali vanredni sastanak na kome će se, prema najavama, raspravljati i o uvođenju sankcija Ukrajini.

U EU za krvoproliće uglavnom krive režim Viktora Janukoviča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: