SAD i NATO zabrinuti za Ukrajinu

SAD i NATO izrazili su danas ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba policije i demonstranata u Kijevu i pozvali na uzdržavanje od nasilja i hitan nastavak dijaloga.

Izvor: B92

Utorak, 18.02.2014.

18:41

Default images

"Zaprepašćeni smo nasiljem u centru Kijeva. Pozivamo predsednika Viktora Janukoviča da hitno smiri situaciju i okonča sukobe na trgu Majdan", saopštila je Lora Lukas Magnuson, portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Prekomerna upotreba sile od bilo koje strane neće rešiti krizu, rekla je Magnuson i pozvala predsednika Janukoviča da odmah otpočne dijalog sa opozicijom, preneo je AFP.

Istovremeno, generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen izjavio je da je "ozbiljno zabrinut" i pozvao "sve strane da se uzdrže od nasilja i da hitno nastave dijalog, uključujući putem parlamentarnog procesa", prenela je francuska agencija.

Najmanje devet osoba je poginulo danas u sukobima demonstranata i policije u Kijevu, saopštila je ukrajinska policija navodeći da su medju poginulima sedam civila i dva policajaca, javio je Interfaks.

Tokom današnjih žestokih sukoba spaljeno je i sedište stranke predsednika Janukoviča u centru Kijeva.

U prestonici Ukrajine već gotovo tri meseca traju proevropski protesti, pokrenuti nakon što je Janukovič u novembru odustao od priprema za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Generalni sekretar Bin Ki-mun pozvao je danas na uzdržanost i "stvarni dijalog" u Ukrajini.

Ban je "izuzetno zabrinut" zbog izveštaja o nastavku nasilja i ljudskim žrtvama u Kijevu, ističe njegov portparol Martin Nezirski, a prenosi AFP.

U današnjim sukobima ubijeno je devet ljudi, što ga čini najkrvavijim za gotovo tri meseca antivladinih protesta.

Ban "ponavlja svoj apel svim akterima da budu uzdržani kako bi se izbegla dalja nasilja", rekao je Nezirski, dodajući kako se generalni sekretar UN zalaže za obnuvu pravog dijaloga izmedju svih strana u sukobu.

Francuska, Poljska i OEBS osudili upotrebu sile u Kijevu

Francuska, Poljska i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) osudili su danas ponovno nasilje i upotrebu sile u Kijevu, uz pozive opoziciji i vlastima Ukrajine na hitan dijalog.

"Osuđujem nastavak nasilja u Kijevu i upotrebu sile u kojima je izgubljeno nekoliko života", rekao je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, pozivajući sukobljene strane da pokažu uzdržanost, preneo je AFP.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas zamenika ambasadora Ukrajine u Varšavi kako bi izrazilo zabrinutost zbog zaoštravanja nasilja između vlasti i opozicionih demonstranata u Kijevu, saopštio je portparol Ministarstva Marćin Vojćijehovski.

"Snažno osuđujemo nasilje u Kijevu i pozivamo obe strane na hitan dijalog. Kompromis je jedino rešenje", rekao je Vojćijehovski, koji je na Tviteru precizirao da je ambasador Ukrajine trenutno u Kijevu, te je zbog toga pozvan njegov zamenik, preneo je Rojters.

Zabrinutost zbog današnjih sukoba u Ukrajini izrazio je i Didije Burkhalter, švajcarski ministar spoljnih poslova i predsedavajući OEBS.

"Šokiran sam i tužan zbog vesti o ponovnom nasilju i krvoproliću na ulicama Kijeva", rekao je Burkhalter, konstatujući da je reč o veoma zabrinjavajućem razvoju situacije.

Burkhalter, koji je telefonom razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Leonidom Kožarom, pozvao je "sve strane da izbegnu pribegavanje nasilju i da spreče dalju eskalaciju tenzija", navodi se u saopštenju OEBS-a.

"Pozivam vlasti i opoziciju da nastave sa dijalogom", rekao je Burkhalter, koji je ponudio pomoć OEBS-a u posredovanju u pregovorima i Kožaru pružio uveravanja da je organizacija kojom predsedava spremna da stavi na raspolaganje celokupnu svoju ekspertizu.

"Obe strane bi trebalo da priznaju da su politički pregovori jedini način da se kriza reši", zaključuje se u saopštenju.

Najmanje devet osoba poginulo je danas u sukobima demonstranata i policije u Kijevu, saopštila je ukrajinska policija navodeći da su među poginulima sedam civila i dva policajaca, javio je Interfaks.

Tokom današnjih žestokih sukoba spaljeno je i sedište stranke predsednika Viktora Janukoviča u centru Kijeva.

U prestonici Ukrajine već gotovo tri meseca traju proevropski protesti, pokrenuti nakon što je Janukovič u novembru odustao od priprema za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: