EU zabrinuta zbog nasilja u Kijevu

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izrazila je "duboku zabrinutost" zbog ozbiljne nove eskalacije nasilja u Kijevu i izveštaja o poginulima.

Izvor: B92

Utorak, 18.02.2014.

17:28

Default images

Eštonova je u saopštenju osudila "svaku upotrebu sile", uključujući i nasilje demonstranata protiv javnih i partijskih zgrada, i pozvala ukrajinske vlasti da počnu da rešavaju "korene krize".

Eštonova je rekla da političke odluke treba da se donose u parlamentu i da zemlja treba hitno da se vrati parlamentarnim procesima.

"Politički lideri sada treba da preuzmu svako svoju odgovornost da ponovo izgrade poverenje i stvore uslove za efikasno rešenje političke krize", navodi se u saopštenju.

To rešenje treba da uključi formiranje nove, sveobuhvatne vlade, pripremu reforme Ustava i transparentnih i demokratskih predsedničkih izbora, navodi se u saopštenju i dodaje da je EU spremna da pomogne Ukrajini u tome.

Premijer Poljske Donald Tusk takođe je danas izrazio zabrinutost zbog nasilja u Ukrajini i rekao da će Poljska uvek raditi na tome da se postigne kompromis u Ukrajini jer, kako je ocenio, "građanski rat u Ukrajini nije u interesu ni te zemlje, ni regiona".

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer je danas apelovao da se zaustavi nasilje u Ukrajini i telefonom razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom Leonidom Kožarom.

"Povratak nasilju svakako nije put koji treba slediti da bi se došlo do ravnoteže i mirne budućnosti", rekao je nemački ministar u saopštenju.

On je pozvao sve strane u Ukrajini da nastave put na koji su se obavezale poslednjih dana, a to je traganje za političkim rešenjem krize putem pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: