PG: Uhapšen novinar Nedeljnika

Dopisnik Nedeljnika iz Crne Gore Marko Milačić uhapšen je juče tokom protesta ispred Ministarstva spoljnih poslova u Podgorici.

Izvor: B92

Nedelja, 16.02.2014.

18:17

Default images

Milačiću i još 19 demonstranata, među kojima je bio i njegov otac Dragoslav, određen je 48-časovni pritvor, s obrazloženjem da postoji opasnost od "ponavljanja istog krivičnog dela, koje se ogleda u tome da nisu poslušali naređenje policije da se sklone sa ulice".

Novinaru Milačiću i ostalima tužilac je stavio na teret da su počinili krivično delo nepostupanja po naredbi službenog lica. Uprkos tome što su ih tokom protesta uhapsili uz upotrebu sile, inspektori su uhapšene obavestili da su ih u prostorijama Centra bezbednosti zadržali "u svojstvu građana", te da su lišeni slobode od 19:45, iako su privedeni nešto nakon 14 časova.

Milačić, stalni kolumnista dnevnog lista Vijesti, novinar nedeljnika Monitor i dopisnik Nedeljnika iz Podgorice je u Crnoj Gori, ali i u Srbiji, poznat po britkom peru i oštroj kritici vlasti.

Kako se navodi u saopštenju Nedeljnika, zbog toga je neretko bio na udaru režima u Podgorici, ali i pojedinaca bliskih njima. U novembru prošle godine, priveden je zbog organizovanja "Marša protiv mafije", odnosno protestne šetnje od Podgorice do Cetinja povodom inauguracije predsednika države Filipa Vujanovića. U maju 2012. napadnut je tokom još jednog protesta u Podgorici, a vinovnik napada nikada nije pronađen. Samo mesec dana pre toga, u jednom podgoričkom kafiću pretio mu je i psovao ga Veselin Barović, kum Mila Đukanovića, podseća ovaj beogradski nedeljnik.

Redakcija Nedeljnika izražava zabrinutost zbog privođenja svog novinara, posebno zbog prekomerne upotrebe sile, i poziva relevantne institucije da zaštite pravo na izražavanje, okupljanje i slobodu mišljenja.

Hapšenje našeg novinara tokom nenasilnog protesta i neosnovano i nepotrebno zadržavanje u pritvoru predstavlja još jedan vid pritiska na medije, i to u državi u kojoj još nije rešeno ubistvo vlasnika Dana Duška Jovanovića, i u kojoj se redovno događaju napadi na novinare dnevnih listova Dan i Vijesti, na čiju je redakciju nedavno bačen čak i eksploziv, navodi se u saopštenju.

Uz podsećanje da su međunarodne organizacije Crnu Goru nedavno smestile na samo dno lestvice koja ocenjuju slobodu medija i tražimo hitno puštanje na slobodu Milačića i ostalih privedenih, navela je redakcija Nedeljnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: