Ko je kriv za tragedije na prugama

Tragedija na pruzi kod Zaječara je treća nesreća sa smrtnim ishodom na pružnim prelazima u Srbiji od početka godine.

Izvor: B92

Nedelja, 16.02.2014.

17:58

Default images

U "Železnicama" smatraju da su najčešći krivci za nesreće na prelazima - drugi učesnici u saobraćaju.

Ni jasno upozorenje, ni saobraćajni znak, ni čuvar, pa ni rampa na prugama u Srbiji sve češće ne mogu da garantuju bezbednost.

Prema podacima Železnice, prošle godine na putnim prelazima u Srbiji zabeleženo je 47 udesa i nezgoda. 13 se dogodilo na putnim prelazima obezbeđenim savremenim uređajima, 34 na prelazima obezbeđenim znacima drumske signalizacije. U tim nesrećama 4 osobe su poginule, a 18 je povređeno.

U Železnici napominju da u Srbiji ima ukupno 2138 putnih prelaza i da su svi na odgovarajući način obeleženi.

"Ono što vozači zaboravljaju, to je da jednostavno zaboravljaju je da voz ne može u mestu da zakoči kao što to može drumsko vozilo i smatraju da zbog spore brzine naših vozova, njihova prosečna vrzina jeste 40 kilometara na sat, mogu da pobegnu na prelazu pre nego što voz prođe. Nažalost, tako nešto je nemoguće izvesti...Zaustavni put železničke kompozicije je između 700 i hiljadu metara i voz jednostavno niti može sa svoje pruge da skrene niti, i kada vidi da neko postoji na pruzi, može da zakoči zbog siline koja ga nosi", kaže Nenad Stanisavljević iz Železnica.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatra da bi kaznena politika morala da bude oštra kako prema vozačima koji ne poštuju pravila, tako i prema Železnici koja dozvoljava neispravnu signalizaciju ili predugo zadržava saobraćaj.

"Sa jedne strane imamo vozače koji ne žele da sačekaju da se digne rampa, odnosno otvori signal za prelazak pruge... Međutim, imamo vozače koji čekaju po 15-20 minuta, a voza nema i onda vozači prosto shvate da ili da je signalizacija pokvarena ili da ko zna koliko će čekati, izgube strpljenje i onda se dešavaju tragedije... Bilo bi dobro da vozači shvate da moraju da sačekaju da se rampa podigne bez obzira koliko to trajalo, s druge strane, da Železnice Srbije urede sistem da natempiraju rampe da vozači čekaju neko razumno vreme", kaže za B92 Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Najavljena modernizacija železnice, kada bi vozovi u proseku trebalo da idu brzinom od 160 kilometara na sat, podrazumeva i da svi putni prelazi budu izmešteni, odnosno da ne budu u nivou drumskog saobraćaja tamo gde im se putevi ukrštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: