Zrenjaninci traže ispravnu vodu

Udruženja građana "Eko Tok" i "Naš grad, naša stvar" iz Zrenjanina zakazali su za sutra protest pod sloganom "Za ispravnu pijaću vodu".

Izvor: B92

Petak, 14.02.2014.

16:37

Default images

Kako su naveli, cilj protesta, zakazanog za 11 sati, je da skrenu pažnju na višedecenijski problem koji građani Zrenjanina imaju sa vodosnabdevanjem u tom gradu.

Inicijatori protesta su ukazali da se pre tačno 27 godina pojavljuju prva idejna rešenja za izgradnju fabrike vode koja bi rešila problem vodosnabdevanja grada čistom vodom za piće, ali da se do današnjeg dana, osim par "pilot" postrojenja i bezbroj obećanja političara, ništa po tom pitanju nije rešilo.

Oni su podsetili da je 2004. godine voda iz zrenjaninskog vodovoda zabranjena za piće i spremanje hrane i da su od tog dana građani primorani da kupuju flaširanu vodu i da "ta golgota traje još uvek".

"Upravo iz tog razloga, Zrenjanin je ubedljivo najveći potrošač flaširane vode, a kao posledica redovne konzumacije iste, prisutan je uveliko povećan broj obolelih od raznih bolesti digestivnog trakta", ukazali su organizatori.

Kako su naveli, znatan broj domaćinstava zbog lošeg materijalnog stanja nije u mogućnosti da priušti kupovnu vodu, pa veliki deo građana mora da pije vodu iz česme koja sadrži 15-20 puta veću od dozvoljene koncentracije Amonijaka, 15-35 puta veću koncentraciju Arsena, 10-15 puta više Nitrata i 5-10 puta veću količinu Mangana.

Od momenta stupanja zabrane na snagu, u poslednjih 10 godina, sve političke opcije koje su tokom dugih godina učestvovale u gradskoj vlasti, obećavale su rešavanje ovog problema ali je problem prisutan kao i prvog dana.

"To važi i za one koji su učestvovali u vlasti, kao i za one koji tokom vremena predstavljali opoziciju, pošto u današnjem trenutku sve te opcije predstavljaju ili bivšu ili sadašnju poziciju", poručili su organizatori protesta.

Prema navodima organizatora, do sada je dolazak na protest najavilo oko 1.000 nezadovoljnih građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: