Izrael brine stanje u Mađarskoj

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas mađarskog ambasadora da mu izrazi "duboku zabrinutost" zbog rasta antisemitskih incidenata u Mađarskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.02.2014.

23:51

Default images

Rafi Šuc, zamenik generalnog direktora za Evropu, rekao je ambasadoru Andoru Nađu da je Izrael takođe zabrinut zbog antisemitskih izjava u političkoj areni, koje dovode u pitanje spremnost Mađarske da se iskreno i hrabro nosi sa svojom prošlošću.

On je rekao da postoje zabrinjavajući trendovi ponovnog ispisivanja istorije holokausta i uloge koju je mađarski lider antisemita Mikloš Horti u tome igrao, kao i opraštajućeg odnosa nekih zvaničnika vlada prema antisemitskim trendovima u zemlji, preneli su izraelski mediji.

Šuc je posebno aludirao na nedavnu konferenciju održanu u jednom muzeju u Budimpešti, za koju je rekao da je bila pokušaj da se "izmeni istorija" i Hortijeva saradnja sa nacistima.

On je takođe izrazio razočarenje zbog namere da se izgradi novi spomenik koji će obeležiti nacističku okupaciju Mađarske 1944, a ignorisati mađarsku saradnju u deportaciji i uništenju jevrejskih zajednica u njoj.

Izraelski zvaničnik se osvrnuo i na nedavnu izjavu Šandora Sakalija, direktora Instituta Veritas za istorijska istraživanjua koji je minimizirao deportaciju i masakr Jevreja od strane nacista i njihovih mađarskih saradnika, označivši je kao "akciju policije protiv stranaca".

On je izrazio zabrinutost i zbog nedavne dozvole mađarskoj partiji Zora, koju izraelski mediji nazivaju nacističkom, da učestvuje u predstojećim opštim izborima, iako ima antisemitsku i rasističku idelogiju.

Njeno učešće je odobrio nacionalni izborni komitet, a druga antisemtska partija Jobik je trenutno treća po veličini u zemlji i prema anketama osvojiće najmanje 10 procenata glasova.

Više od pola miliona mađarskih Jevreja je ubijeno u holokaustu, a Mađari su pomogli nacistima da deportuju 437.000 Jevreja u martu 1944. godine, dok je Horti još bio na vlasti.

U nedelju je Federacija mađarskih jevrejskih zajednica proglasila bojkot svih događaja povezanih sa sećanjem na holokaust u Mađarskoj ove godine, optužujući vladu da je odnedavno umešana u istorijski revizionizam kako bi umanjila ulogu te zemlje u genocidu, navode izraelski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: