Nepovratno uništen deo Arhiva BiH

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović posetio je Arhiv BiH. Deo dokumentacije nepovatno uništen.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.02.2014.

14:19

Default images

Radmanović je ocenio da je u požaru tokom demonstracija u petak stradao najvredniji deo arhivske građe ne samo u BiH već i u regionu.

Radmanović je napomenuo tom prilikom da će se o odgovornima tek razgovarati.

Zapaljene prostorije Arhiva BiH Radmanović je obišao u pratnji direktora te institucije Šabana Zahirovića, izrazivši pritom zahvalnost svim vrednim arhivskim radnicima koji teško podnose novonastalu situaciju i sada pokušavaju da obnove građu koja je spasena, preneli su bosanski mediji.

Radmanović naglašava da još nije poznato da se slična situacija desila nekom arhivu u svim nesrećama koje su obuhvatale ovaj prostor ni u poslednjem ratu, a ni u dva svetska rata, kada je arhivska građa ostala neoštećena.

Arhiv BiH obišli su i novinari kojima je rečeno da je deo dokumentacije nepovatno uništen i da je u toku procena štete.

Zahirović je novinarima, koji su prvi put imali priliku da obiđu zgarište državnog arhiva, rekao je da će prave razmere stete tek biti utvrđene, ali da je zasad sigurno da je neka dokumentacija potpuo izgubljena.

"Potpuno je izgorelo 15 hiljada predmeta Doma za ljudska prava BiH", rekao je Zahirović dodavši da je reč o presudama tela uspostavljenog nakon Dejtonskog sporazuma koje je imalo zadatak da odlučuje o slučajevima narusavanja ljudskih prava u BiH.

U depou, koji je stradao u požaru u petak, danas se mogu videti samo nagorele police, crni zidovi i ostaci zapaljenih dokumenata. Miris paleži još se širio prizemljem reprezentativnog zdanja u sedištu Sarajeva ispred kojeg će se danas i narednih dana skupljati nezadovoljni građani koji traže ostavke vlade Federacije BiH.

Tragovi razbijanja i uništavanja su uglavnom uklonjeni, ali oštećenja u prostorijama u kojima je smešten Arhiv BiH toliko su velika da će za njihovu sanaciju biti potrebna velika sredstva i vreme.

"Postupak utvrđivanja stvarnih razmera štete je u toku", rekao je Zahirović dodavši da je za spašavanje preostale građe ponuđena pomoć sa različitih strana, uključujući i Unesko.

U Arhivu BiH pohranjene su zbirke dokumenata i poklona iz vremena Otomanske imperije, originalni dokumenti iz razdoblja vladavine Austrougarske monarhije od 1878. do 1918, dokumenti iz razdoblja između dva svetska rata, oni vezana za vladavinu Nezavisne države Hrvatske (NDH), kao i važni dokumenti iz perioda nakon 1945. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Podeli: