Advokati: Ispitati Asanža u Londonu

Advokati osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u Švedskoj traže da on bude ispitan u Londonu povodom optužbi dve Šveđanke da ih je silovao i seksualno uznemiravao

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.02.2014.

22:33

Default images

Asanž je u junu 2012. prekršio uslove pod kojima je pušten na slobodu uz kauciju i potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, tvrdeći da bi mu, ako ode u Švedsku, pretio rizik od izručivanja SAD gde bi ga optužili za špijunažu zbog toga što je njegov sajt objavio tajnu američku diplomatsku prepisku.

Međutim, nadležni tužilac je odbila da ispita Australijanca Asanža, tvrdeći da bi to bilo u suprotnosti sa švedskom sudskom praksom i da bi predstavljalo izuzetak, što njegovi advokati sada pobijaju.

"Tužilac Marijan Ni mora početi da tretira Asanža kao i svaku drugu osobu osumnjičenu za krivično delo", napisali su Tomas Ulson i Per Samuelson u članku objavljenom u listu "Svenska Dagbladet", parafrazirajući švedski krivični zakon kojim se dozvoljava "prilagođavanje istraga situaciji u kojoj se nalazi strana protiv koje se vodi istraga".

Advokati su optužili tužioca za "pasivnost" i tražili su njenu smenu ako nije spremna da ispita Asanža u Londonu, navodi AFP.

"Pod pretpostavkom da tužilac nema predrasude po pitanju krivice i da je spremna da bude objektivna prema različitim verzijama događaja, onda je očigledno da bi od ispitivanja Džulijana Asanža u Londonu svi imali koristi, uključujući oštećene strane", napisali su advokati.

Dve žene u 30-im godinama optužile su Asanža za silovanje i seksualno uznemiravanje 2010. godine tokom boravka u Stokholmu - u vreme kada je njegov veb sajt obelodanio američke vojne napade na civile u Iraku, ali slučaj je zastao zbog toga što tužioci nisu mogli da ispitaju osnivača "Vikiliksa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: