Muhić: Protesti naloženi spolja

Član Bošnjačke akademije nauka i umetnosti akademik Ferid Muhić tvrdi da je proteste u više gadova Federacije BiH organizovao deo vlasti kojem to ide u prilog.

Izvor: B92

Sreda, 12.02.2014.

21:52

Default images

Muhić je rekao da "adresa nalogodavaca tih protesta nije u BiH", kao i da je to što on kaže teško dokazati.

On je za primer uzeo Republiku Srpsku, gde protesta nema jer, kako kaže, aktuelnoj vlasti to u ovom trenutku nije u interesu.

"“Protesti (u Federaciji BiH) nemaju uzroke nego su organizovani, planirani, orkestrirani sa veoma konkretnim i detaljno razrađenim ciljem ili ciljevima", naveo je Muhić.

On je, naime, mišljenja da je socijalno nezadovoljstvo u gradovima Federacije instrumentalizovano kao pokriće, kao izgovor, alibi. Međutim, u vreme praktično apsolutne kontrole nad ljudima omogućene spektakularnim tehnološkim sredstvima, masovni protesti mogu se dogoditi samo kao unapred isplanirano delovanje, čije razmere su unapred dogovorene s organima reda, po nalogu i uz saglasnost najviših struktura političke moći.

On naglašava da su ovi protesti "kao poderana zavesa kroz koju se na stotinu mesta vidi onaj ko se iza te zavese krije“.

“Iako je socijalna situacija u RS-u gora nego u Federaciji, tamo protesta nije bilo. Zašto? Zato što tamo nisu organizovani ni od policije ni od vlasti. A kada policija i vlast ne organizuju proteste, protesti su praktično nemogući. Zašto nisu organizovani protesti u RS? Zato što to vlast smatra nepotrebnim u ovom trenutku i zbog toga ne dogovara proteste s policijom”, objašnjava Muhić.

A, ako ljudsko delovanje nema uzroke, nego je svesno, planirano i određeno motivima i ciljevima, ono, dodaje, svakako ima posledice.

“Posledice svih protesta u svetu, pa i na Balkanu, tokom poslednjih tridesetak godina, određene su onima koji su, kao krajnja instanca, isplanirali, organizovali ili naručili proteste”, ističe Muhić u izjavi za agenciju Fena.

Mišljenja je da su motivi protesta sa znatno kraćom frekvencijom i verovatno se vezuju mnogo više za uspostavljanje budućeg stanja (nove garniture vlasti, stvaranja novog entiteta, trajno razbijanje Bosne s konsekvencom njene podele itd.) nego što su inspirisani idejom rekonstrukcije nekih prošlih ideoloških matrica.

“Nema sumnje da su naručioci protesta dovoljno pažljivo isplanirali da sačuvaju svoju punu anonimnost, tako da njihove ciljeve, kao i njihov identitet, status, političku funkciju i nivo organizacije koja stoji iza njih, možemo samo nagađati. Doduše, s priličnom sigurnošću za koju je, i ovo treba reći, veoma teško pribaviti i konkretne dokaze”, precizan je on.

Poteze vladajućih struktura u Federaciji i državi BiH, Muhić opisuje kao neadekvatne, amaterske, nedovoljno odlučne, odnosno oklevajuće sa previše snebivanja.

“Oni iz vlasti, koji stoje iza organizovanja ili tačnije, iza izvršenja ovih protesta (jer poslednja adresa nalogodavaca svakako nije u BiH), ne preduzimaju ništa, jer im je u interesu, kao deo plana, da protesti potraju.

Oni iz vlasti koji nisu uključeni u organizovanje i realizaciju ovih protesta, osećaju da su potencijalno targetirani bilo kao direktni ciljevi, bilo kao kolateralne žrtve protesta, pa se nadaju da bi za njih moglo biti najpametnije ako u vezi s protestima ne rade ništa i ne privlače pažnju na sebe”, naveo je Muhić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: