Nastavljeni protesti u BiH

U više gradova BiH od jutros su nastavljeno protesti građana.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 12.02.2014.

12:05

Default images

Pred zgradom kantonalnog Suda u Tuzli okupilo se nekoliko stotina radnika privatizovanih tuzlanskih firmi koje su nakon privatizacije prestale da rade: Polihem, Poliolhem, Dita, Livnica, Tuzla kvarc, Tuzla putevi...

Radnici mirnim protestom iskazuju nezadovoljstvo radom pravsudnih institucija zbog neprocesuiranja odgovornih za "kriminalnu privatizaciju".

U Zenici je juče formirani Plenum građana pozvao :sve građane, obespravljene radnike, nezaposlene, penzionere, invalide i druge kategorije stanovnika" da se prikljuce protestima na gradskom trgu, ispred zgrade Opštine Zenica i vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Popodne će biti održana prva sednica "Plenuma građana i građanki Sarajeva" koji je sazvala neformalna grupa na kojem bi stanovnici tog gada trebalo da pokušaju da usaglase mere za prevazilaženje nakon ostavke premijera Kantona Sarajevo.

Građani zahtevaju ostavku federalnog premijera Nermina Nikšića i entitetske vlade, ali i revizija privatizacije, oduzimanje nelegalno stečene imovine i zdravstveno osiguranje za sve, što su samo neki od zahteva demonstranata.

Za danas je najavljen nastavak demonstracija u Sarajevu, Čeliću, Brčkom, Srebreniku, Kalesiji, Sapni, Lukavcu i Živinicama i drugim gradovima u BiH.

Reagujući na situaciju u Federaciji BiH, Misija OSCE-a smatra da je menjanje postojećeg sistema, pa i raspisivanja vanrednih izbora u tom entitetu u isključivoj nadležnosti vlasti u BiH.

Ipak, iz OSCE-a poručuju da "pod trenutnim okolnostima nije moguće raspisati vanredne izbore bez izmene Ustava i Izbornog zakona“.

Poslanica u EP Tanja Fajon smatra da demonstracije u Federaciji BiH predstavljaju "ogledalo bh. društva i istovremeno znak buđenja građana koji svoj očaj izražavaju na ulicama" i pozvala da se izbegne nasilje tokom demonstracija.

"Zahtevi demonstranata posledica su višegodišnjeg nezadovoljstva građana Bosne i Hercegovine", rekla je Fajon za sarajevski portal Klix.ba. Ona je dodala da je izražavanje tog nezadovoljstva, svakako, njihovo pravo "i upravo interakcija između civilnog sektora i vlasti govori o kvalitetu i zrelosti jednog društva".

BiH su potrebni preispitivanje privatizacione pljačke, ublažavanje socijalne nepravde i nov ustav kojim će postati građanska država, ocenio je Vehid Šehić iz tuzlanskog Foruma građana na sinoć održanoj tribini u Zagrebu.

Šehić tvrdi da aktuelni Ustav treba menjati jer, kako kaže, Dejtonski ne valja, jer su njegove odredbe neprihvatljive, jer su u njemu nabrojana "tri konstitutivna naroda, manjine i građani, kao da su građani nešto izvan toga". "To samo budala može napisati", rekao je Šehić koji je s još troje kolega bio u Ekspertskoj grupi koja je na inicijativu ambasade SAD u Sarajevu napisala nacrt novog ustava Federacije BiH.

Bivši predsednik Stjepan Mesić je na istoj tribini rekao da je za razliku od Šehića pesimista, jer ono “što je otpočetka loše, ne može s vremenom postati dobro", a Dejtonski sporazum po njegovom mišljenju uzrok je svih problema u BiH.

Političke elite Srbije i Hrvatske moraju poslati jasnu poruku Hrvatima i Srbima u Bosni i Hercegovini da je njihova zemlja BiH i da je njihov glavni grad Sarajevo”, smatra Mesić. Neprihvatljivo je, kaže, da Srbija “garantuje (predsedniku Republike Srpske Miloradu) Dodiku sigurnost Republike Srpske, a Srbija je, kao i Hrvatska, jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma i ona mora garantovati opstanak BiH".

SNSD će prihvatiti zahtev opozicije za prevremenim izborima u RS ukoliko to ona zatraži, ali vanredni izbori nisu prihvatljivi, poručili su Milorad Dodik član Predsedništva BiH i IO stranke Nebojša Radmanović.

"Nema održavanja vanrednih izbora, jer bi to značilo priznanje da je RS u vanrednom stanju. Ako opozicija hoće prevremene izbore, mi smo spremni da se oni održe", rekao je Dodik nakon sednice IO stranke na čijem je čelu.

U medijima su se pojavile pojedine spekulacije o nabavaci oružja, a politički analitičar iz Tuzle Mehmedalija Nuhić tvrdi za "Pres RS" da ima pouzdane informacije da su organizatori protesta u Federaciji BiH počeli da nabavljaju oružje koje bi, prema njegovim rečima, trebalo da upotrebe protiv građana Republike Srpske. Nuhić je za "Pres RS" rekao da su pojedini aktivisti neformalne organizacije “Udar” boravili u inostranstvu, gde su im pojedine obaveštajne službe stavile na raspolaganje magacine naoružanja.

Njegov kolega, politički analitičar Nino Raspudić izjavio je da su protesti u Federaciji BiH politički instrumentalizovani i da su, možda, samo prvi dan bili socijalni bunt i revolt. Naglasivši da mu se nisu dopale političke poruke na skupovima demonstranata, Raspudić je rekao da ne vidi nikakvu vezu između socijalnog bunta i zahteva za ukidanjem kantona u Federaciji.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je da je to što narod u BiH traži legitimno i da on to podržava, ali da ne može da podrži destrukciju, već konstruktivno traženje demokratskih prava, izbora ili novih izbora, rekonstrukcije vlasti ili rekonstrukcije strukture u BiH, jer ovakva BiH ne može opstati.

Savet reis ul uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića iskazao je saosećanje sa građanima BiH koji trpe teške socijalne nevolje i razumevanje za njihove, kako su naveli, opravdane zahteve. “ Savet reisu-l-uleme izrazio je duboku zabrinutost zbog posezanja za nasiljem i najoštrije osudio sve oblike nasilnog ponašanja koje je počinjeno tokom održavanja protesta. Posebna zabrinutost iskazana je zbog napada na institucije države BiH i žaljenje zbog velikih materijalnih šteta i nenadoknadivih gubitaka”, navedeno je saopstenju koje je prenela agencija te verske zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: