“Đurekovića ubila Udba”

Krunoslav Prates, koji u Nemačkoj izdržava doživotnu robiju zbog ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, tvrdi da je njega ubila Udba.

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2014.

11:03

Default images

Prema rečima Pratesa, apsurdna je priča da iza toga stoji nekadašnji visoki jugoslovenski i hrvatski funkcioner Mika Špiljak.

Sud je u presudi tvrdio da je Prates bivšem funkcioneru jugoslovenske i hrvatske tajne policije Josipu Perkoviću, koga je krajem januara Hrvatska izručila Nemačkoj zbog sumnje da je umešan u Đurekovićevo ubistvo, dao ključeve štamparije u kojoj je Đureković ubijen. Prates i dalje tvrdi da je Perković te ključeve prosledio počiniocima ubistva.

Prates je osuđen 2008. godine na doživotnu robiju u jednom minhenskom zatvoru. U prvom intervjuu ikada, on danas govori o detaljima saradnje sa Perkovićem i o tome zbog čega je Đureković likvidiran.

“Kontakt sa Udbom dogodio se tokom moga boravka u Nemačkoj 1975. godine. Angažovao me je Josip Perković. Moj zadatak je bio da ga izveštavam o događajima u emigraciji. Uvek smo se nakratko čuli telefonom, a zvao sam ga iz javne govornice u Minhenu. Sastajali smo se jednom ili dvaput godišnje kada sam odlazio na godišnji odmor”, ispričao je Prates za Radio Dojče vele.

On je uveren da je Đurekovića ubila Udba, ali tvrdi da ne zna ime egzekutora.

“Apsurdna je priča da iz toga stoji Mika Špiljak”, kaže Prates.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: