Putin demantovao "neverne Tome"

Novinari nikada nisu toliko napadali organizatore ZOI kao u Sočiju. Mnogima sport u Sočiju nije važan, bitno je ocrniti ruskog domaćina, pišu Novosti.

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2014.

08:26

Default images

Nijedna dosadašnja zimska olimpijada nije toliko napadana u zapadnim medijima kao ova u Sočiju, pa se već sada može reći da će sigurno i po tome biti zapamćena u istoriji Igara. A oni novinari koji se manje zanimaju za takmičenja u belim sportovima a više za traženje zamerki domaćinima, mogli bi da organizuju novu disciplinu- "pljuvanje" domaćina zimske olimpijade.

Glavna kritika do početka Igara je bila da se u Rusiji ne poštuju ljudska prava jer je ne tako davno donet zakon kojim se zabranjuje promovisanje homoseksualizma među maloletnicima. Ništa nisu vredela objašnjenja domaćina da niko nema ništa protiv gej sportista, ali u ruskoj tradiciji nije da dete ne zna ko mu je tata a ko mama.

U pisanju protiv organizatora prednjačili su američki mediji ali nisu zaostajali ni oni u zapadnoj Evropi. Nekoliko dana pre nego što su počele igre, mnogi zapadni novinara su oštrili pera pišući o tome da po olimpijskom parku šeta veliki broj pasa lutalica! Na jednoj od konferencija za novinare je to pitanje bilo postavljeno Dmitriju Peskovu, sekretaru za medije ruskog predsednika. On nije ni pokušao da negira da pasa u Sočiju zaista ima mnogo jer se oni inače okupljaju oko velikih gradilišta, a u Sočiju se donedavno gradilo.

Zatim su stigle kritike na nedostatke u novim, tek otvorenim hotelima. Domaćini su se izvinjavali, moleći goste da imaju strpljenja i da će se mali nedostaci popraviti. I zaista, vodoinstalateri i drugi majstori su brzo dolazili da bi u najkraćem roku sve bilo popravljeno. Ali, onaj deo zlobnih gostiju je te majstore doživeo kao agente ruskih tajnih službi!

Najveći "biser" dosad je vest koju je u nedelju objavio jedan satirični sajt u SAD o tome kako je tobože ubijen kompjuteraš čijom se krivicom nije otvorio jedan od olimpijskih krugova na semaforu. U ponedeljak je i novinar "Ju-Es-Ej tudeja" Rajan Glasšpigel demantovao lažnu priču o smrti u Sočiju. Ali, ono što je objavljeno u SAD, neki prepisivači su požurili da preuzmu ne proveravajući istinitost te vesti. Uzgred, da je tačna, objavili bi je moskovski opozicioni sajtovi. Ali laž o tome kako je izvesni Boris Avdejev više puta nožem uboden i kasnije pronađen u hotelskoj sobi, objavili su mnogi.

Jasno da mnoge novinare ne zanima koliko su truda uložili domaćini da se gosti dobro osećaju, i ništa i ne znaju o tradicionalnom velikom ruskom gostoprimstvu. Njima je mnogo lakše da po oprobanoj formuli napadaju Putina nego da ga pokažu kao dobrog domaćina koji je nastojao da se sretne i porazgovara sa mnogima, od stranih državnika pa do sportista koji su došli sa raznih kontinenata.

Na pitanje jedne austrijske novinarke: "Šta može da odgovori kritičarima?", Putin je uz osmeh kazao: "Neka dođu i vide." Obučen u skijaško odelo, Putin je posetio "Tirolski dom" na Krasnoj poljani gde su Austrijanci proslavljali zlatnu medalju austrijskog skijaša Majera.

Putin je nazdravio čašicom šnapsa (rakije). Kasnije je tu popio kriglu piva, a jednom veselom Austrijancu Putin je "drugarski" sipao iz svoje - pola čaše piva, što se svidelo prisutnima. Novinari su bili oduševljeni jer su sa Putinom mogli da razgovaraju na nemačkom.

Posle gledanja umetničkog klizanja Putin je navratio u pivnicu kod Holanđana. Tamo ga je čekao kralj Viljem Aleksandar, koji je pohvalio organizaciju Igara.

Rusi već sada mogu biti zadovoljni jer je otvaranje Olimpijade u Sočiju gledalo više od tri milijarde ljudi širom sveta, a to je najbolja reklama. Za veliku predstavu otvaranja i zatvaranja Ministarstvo sporta Rusije je izdvojilo 1,6 milijardi rubalja (jedan evro 45 rubalja).

U Vankuveru su za priredbe otvaranja i zatvaranja potrošili 40 miliona dolara, dok su u Pekingu i Londonu samo za otvaranje potrošili više od sto miliona dolara. Rusi zaista nisu žalili novca da pokažu da su odlični domaćini i da mogu da naprave svetski spektakl o kojem će se dugo pričati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: