Ružić: Nema opasnosti od viza

Građani Srbije nisu ugroženi po pitanju promena viznog režima, rekao je ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić.

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2014.

14:25

Default images

To ne znači da država ne radi sve da sanira posledice ovog problema, rekao je ministar Ružić na skupu o položaju azilanata, koji je održan povodom beogradske premijere predstave "Nemačka".

Beogradska premijera predstave "Nemačka", koja je prošle nedelje izvedena u Vranju, biće 15. februara na sceni Bitef teatra i 16. februara u Desetoj beogradskoj gimnaziji, a tim povodom u Bitef teatru održan je okrugli sto ''Na putu do Nemačke. Demistifikacija azila i položaj azilanata u modernoj Evropi''.

Ružić je pozdravio ideju projekta koji "pomaže da iz drugog ugla sagledamo problem, ne kroz cifre već kroz potrebe ljudi koji se opredele za azil".

"Država se bavi i uzrocima velikog broja azilanata, ali se mora imati u vidu ukupna socijalno-ekonomska situacija. Romi ne žive dobro, ali ni za druge nije ružičasto", rekao je on i podsetio da tražioci azila u Nemačkoj dobijaju stan i hranu tri meseca, što je motiv za one koji žive u potpunoj nemaštini.

Ružić je dodao da se država bavi time na različite načine, kroz programe zapošljavanja Roma, aktivnosti centara za socijalni rad, stipendije za srednjoškolce, a da je i ova predstava jedna od tih mera, jer doprinosi edukaciji.

O značaju boljeg razumevanja položaja azilanata i unapređenju opšte svesti i informisanosti građana o fenomenu azila govorili su takođe autori predstave, Slavica Vasić iz Lige za Dekadu Roma, Siniša Volarević iz Grupe 484 i drugi.

Predstavu u koprodukciji Bitef teatra i Centra E8 režirali su Vojislav Arsić, Milena Bogavac i Ivan Stojiljković. Oni su okupili sedmoro mladih Roma i Srba iz Vranja i kroz radionicu na temu azila, diskriminacije Roma, ali i opšte želje da se ode iz zemlje kreirali predstavu.

Arsić je istakao da je to patriotska predstava, jer "patriotizam nije zabavljanje naroda, već suočavanje sa realnim problemima, a jedan od najvažnijih je upravo želja ogromnog broja mladih da odu iz Srbije".

V.d. direktora Bitef teatra Miloš Latinović izjavio je da to pozorište mora da se bavi angažovanim stvarima i da podrži ljude koji žele da o njima progovore.

"Zato smo ušli u ovaj projekat zasnovan na istraživačkom procesu. Cilj je da se tema osvetli iz različitih uglova, a da se zaključak ostavi gledaocima", rekao je on, dodavši da se ipak nameće utisak da pri pomenu lažnih azilanata uglavnom reagujemo negativno, zbog mogućeg uvođenja viza od Evropske unije.

Rediteljka Bogavac rekla je da mlade učesnike predstave ne smatra samo izvođačima već i koautorima, jer su tokom procesa rada uključili svoja iskustva i stavove.

"Ova država nije po meri mladih, bili oni Srbi ili Romi. Spaja ih san da odu i to je zastrašujuće. Svi mladi u Vranju se osećaju loše, samo su Romi skloniji da traže azil", ukazala je ona.

Vasićeva je izjavila da je to zato što "Romi nemaju šta da izgube, ova zemlja je siromašna, ali je Srbima ipak malo bolje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: