Čačak: Epidemija klostridije

Na ortopedskom odeljenju čačanske bolnice proglašena je epidemija klostridije, izjavio je portparol te ustanove dr Miroslav Sretenović.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 11.02.2014.

12:41

Default images

Prema njegovim rečima, epidemija je proglašena na osnovu mikrobiološke potvrde o postojanju infekcije toksinom bakterije clostridium difficile, u uzorku kod pet pacijenata.

U skladu sa tim su, kako kaže, preduzete sve potrebne mere i postupci na ortopedskom odeljenju, što podrazumeva da zaraženi dobijaju predviđenu terapiju po protokolu.

"Na odeljenju se sprovode sve protivepidemijske, sanitarne i medicinske mere, kao i postupci u povećanom obimu nego inače, a zakazane operacije su otkazane, nema prijema novih pacijenata", naveo je on, dodajući da će bolesnici kojima je potrebna hitna ortopedska operacija biti upućeni u zdravstveni centar u Kraljevo, o čemu je postignut dogovor.

On je dodao da su na odeljenju zabranjene posete već hospitalizovanim pacijentima, nema donošenja hrane, a njihovo stanje je stabilno.

Podsetimo, prošle godine je u nekoliko navrata proglašavana epidemija ovom bakterijom u nekoliko bolnica u Srbiji.

Zvaničnici su tada naveli da je infekcija klostridijom najčešća bolnička infekcija kod nas i u svetu i da je smrtnost zaraženih ovom bakterijom u Srbiji oko osam odsto i da je po učestalosti ove infekcije i smrtnosti naša zemlja u svetskim okvirima.

Više o tome pogledajte u našem prilogu ispod:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: