Događaji u BiH poziv za buđenje EU

Protesti u BiH su poziv za budjenje upućen EU i medjunarodnoj zajednici, ocenio je danas šef britanske diplomatije Vilijam Hejg.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2014.

13:27

Default images

"Potrebno je da... da pomognemo Bosni na njenom putu ka članstvu u NATO i EU, tako da može da bude okončana stagnacija politike i vlade BiH", rekao je Hejg novinarima pred početak sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Dodao je da očekuje da će to pitanje dobiti na važnosti narednih meseci.

Protesti u BiH su počeli prošle srede u Tuzli, kada su radnici čija su preduzeća privatizovana, zatražili ostavku kantonalne vlade u Tuzli. Protesti su se proširili na druge veće gradove Federacije BiH, a kulminirali su u petak, kada su demolirane zgrade vlada kantona, a u Sarajevu je zapaljena zgrada Predsedništva BiH.

Ostavke su podneli premijeri kantonalnih Vlada u Zenici, Tuzli, Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu.

Demonstranti zahtevaju hitno ukidanje svih deset kantona, dva entiteta (Federacija i Republika Srpska) i smanjenje obimne državne administracije BIH.

Za danas su zakazani novi protesti u Sarajevu, Travniku, Livnu i drugim gradovima u BiH, i skup podrške u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: